DEBATT. Vänsterns fokus på andra människors kön, hudfärg och sexuella läggning börjar likna en slags besatthet och Linnéa Claesons bidrag i helgen var väl heller inget mästerverk i nytänkande. Faran med att se och dela upp människor utifrån ytliga attribut har vi många exempel på i historien. Så låt oss lära av tidigare misstag, inte upprepa dem. Min idé om politisk representation har därför motsatt budskap.

Jag vill ha en kompetent individ som statsminister.

Jag vill ha kompetenta individer i regeringen. Kompetenta kvinnor, och män, i riksdagen. En kompetent polischef som med erfarenhet och stolthet kan bära upp uniformen. Kompetenta individer i departementen och en kompetent försvarsminister, gärna med militär bakgrund.

Det kan låta enformigt, grått och tråkigt, denna ständiga jakt på kompetens. Men syftet är enkelt och kraftfullt: Varför skulle Sverige, dess medborgare och skattebetalare förtjäna mindre än de bäst lämpade?

Om dessa individer sedan är heterosexuella eller inte lägger jag mig inte i, varför skulle någon vettig människa göra det? Om en individ lever i en kärnfamilj, är sambo utan barn eller singel med barnen varannan vecka blandar jag inte ihop med förmågan att verka som t.ex. biståndsminister. Det är kompetensen som är den viktiga och avgörande faktorn.

Det är varken rättvist eller att göra någon en tjänst att ignorera människors hårda arbete och slit för att skaffa sig kompetens för att istället, genom kvotering, reducera individer till ytliga attribut som kön och hudfärg. Ingen vill bli känd som den inkvoterade ministern. I stället vill man att ens tidigare val, handlingar och kunskaper ska leda till att man blir ihågkommen för sin lämplighet och att med rätt kompetens ha fört Sverige framåt inom respektive ansvarsområde.

Mikael Jonsson

Ledamot i distriktsstyrelsen för Medborgerlig Samling Jönköping

 

MED tycker
Medborgerlig Samling förkastar identitetspolitiken eftersom den bryter ned den framgångsrika västerländska samhällsmodellen till förmån för en ny variant av det gamla klansamhället. Vi står för jämlikhet, lika rättigheter och meritokrati, inte för särrättigheter för grupper. Kvotering till utbildningar och tjänster ska inte förekomma. Om diskriminering förekommer ska den bekämpas, inte anammas som metod för korrigeringar.

8 reaktioner till “Jag vill ha kompetens – på riktigt

 1. Detta borde egentligen vara fullständiga självklarheter, helt onödiga att diskutera! Men eftersom det tycks finnas förvånansvärt många i andra partier med motsatt ståndpunkt, blir diskussionen nödvändig. Således även en utmärkt anledning att rösta fram MED till inflytande!

  Gilla

 2. Denna ”besatthet” av människors hudfärg, sexuella läggning med mera har vi upplevt förut, senast på 30- och 40-talen. Idag är det vänstern som står för detta vilket visar att höger och vänster [-extremism] bara är två sidor av samma mynt. Historien går igen säger man. Man ser hur yttrandefriheten inskränks, hur personer med misshagliga åsikter dock inte sätts i fängelse men placeras i frysboxen. Det finns anledning att på allvar oroa sig över utvecklingen i Sverige.

  Gilla

 3. Kompetenskravet i grundlagen för ämbetsmän och statstjänare bör också omfatta politiker. Inom politiken finns det många inkompetenta och ”besatta” personer som behöver ersättas av kvalificerade MED-ledamöter.

  Gilla

 4. Vad är kompetens? Vilken kompetens?
  Kompetens i vilket sammanhang? Räcker det med Social kompetens? Själv önskar jag duglighet i form av tidigare erfarenhet från specifikt ämnes område. Politisk indoktrinering är inte en duglig erfarenhet.

  Gilla

 5. Hej.

  Dina åsikter går inte att kombinera med partiväsende.

  Direkta väl till ämbeten, där skattebetalande medborgare av god vandel, straff-fria och utan skuld till det allmänna samt svensk medborgare och barn till två i Sverige födda svenska medborgare äger rösträtt, skulle vara en möjlighet.

  Men hur får man partiväsendet, själva statens byråkrati, att gå med på att minska sin makt?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 6. För att spela djävulens advokat för ett ögonblick så är väl själva kärnfrågan här just vad begreppet ”kompetens” egentligen innebär. Även om alla nog är nog överens om att vi bör ha kompetenta politiker så hävdar vissa att t ex kön och etnicitet kan kopplas till vissa gemensamma erfarenheter som inte går att få på annat sätt än genom att själv uppleva dem.

  Följaktligen anses man att det finnas fördelar med en bred representation av människor med olika bakgrund och erfarenheter på ledande poster. Att skilja mellan kompetens och yttre attribut behöver därmed inte vara så enkelt som det här förespeglas.

  Gilla

  1. Det finns nog alltid vissa som försöker blanda bort korten. Att ha vissa erfarenheter behöver inte innebära kompetens för en aktuell befattning.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s