I Stockholms stad har den röd-grön-rosa majoriteten röstat igenom riktlinjer om att staden ska ge ekonomiskt bistånd till illegala migranter med barn. Liknande regler finns redan i Göteborg och Malmö. Medborgerlig Samling är starkt kritiskt till detta. Inte för att det är fel i sig att hjälpa människor som har det svårt, utan för att det undergräver rättsstaten och eroderar välfärdsstaten.

Dessa illegala migranter, som av det vänsterliberala blocket benämns som ”papperslösa”, är personer som vistas illegalt i landet och antingen inte har sökt asyl, eller som har sökt asyl men inte beviljats det. Beslutet att ge bidrag till illegala migranter med barn rättfärdigas med att det är barn involverade och att politikerna måste se verkligheten, att det numera finns ett skuggsamhälle i Sverige där människor far illa. Resonemanget framförs av politiker som i många år själva har tagit beslut som bidragit till skapandet av detta skuggsamhälle. Nu vill man fortsätta bygga på det, vilket kommer att kräva ännu fler undantag och mer ekonomiskt stöd. Någonstans måste vi stiga av denna karusell som snurrar allt snabbare.

Mycket generösa förmåner för asylsökande och flyktinginvandrare, särskilt för barn och för dem som har barn, har de senaste åren utgjort starka drivkrafter för migranter och flyktingar att komma just till Sverige, trots att de passerar många länder på vägen hit. Människosmuggling har blivit till en lönsam industri för utförarna. Familjer har till och med valt att skicka hit sina barn för att deras familjer sedan ska kunna få möjlighet att komma hit genom reglerna för anhöriginvandring. När avslag kommit har sedan många valt att stanna ändå för att bli illegala migranter. Detta går ju bra när staten underlättar för dem som bryter mot lagen.

Politiska makthavare är idag ofta så uppslukade av sina egna känslor att de tappar sitt rationella tänkande och förståelsen för hur viktig lagen är för ett fungerande samhälle. Undantag på undantag görs från grundläggande principer och regler. Makthavarna glömmer att de ansvarar inför medborgarna som betalar skatterna. Dessa har rätt att förvänta sig att skattekronorna används på ett ansvarsfullt sätt.

Det svenska välfärdssystemet var aldrig tänkt som ett ”hemmakomplement” till den verksamhet som SIDA bedriver utomlands. Systemet utgör en grundtrygghet, en sorts försäkring, för landets invånare som vistas här på legala grunder. En utvidgning till att omfatta i princip vem som helst tjänar bara till att ytterligare underminera solidariteten och viljan att göra rätt för sig som skattebetalare.

Det som står i socialtjänstlagen om att kommunen har ansvar för dem som vistas inom kommunens gränser skrevs före globaliseringen och de stora migrationsströmmarna. Med tanke på hur lagen används av politiker idag bör den uppenbarligen ifrågasättas och ansvaret definieras om.

Godtycklighet och gränslöshet kan idkas i fristående privata välgörenhetsorganisationer i den mån medel och vilja finns – inte från stat eller kommun. Politikerna måste värna principerna som hela rättssystemet bygger på.

Medborgerlig Samling värnar lag och ordning. Vi anser att det måste vara glasklart vad som gäller i en rättsstat, både när det gäller rättigheter och skyldigheter. De som inte har tillstånd att vistas i landet bryter mot lagen genom att inte lämna det. Genom att lägga resurser på att möjliggöra lagtrots, så inbjuds till mer lagtrots. Våra makthavare får inte vara så naiva att de inte förstår att detta blir konsekvensen.

Mons Krabbe

Integrationspolitisk talesperson för Medborgerlig Samling

 

Josefin Utas

Jämlikhetspolitisk talesperson för Medborgerlig Samling

2 reaktioner till “Bidrag till illegala migranter undergräver rättsstaten

  1. Absolut! Så är det. Och det är ett under att politikerna inte lyckats vara så klartänkta att dom analyserat det långsiktiga resultatet av deras bidrag till de ”papperslösa”. Dom har heller inte, vad som är än mer otroligt, tillfrågats om att redogöra för deras långsiktiga syfte är med att ge bidrag till folk som inte har rätt att ens vara i landet! Några som helst konsekvensanalyser i den Kommunala organistationen av ett så pass principiellt betydelsefullt och dyrt bidragssystem har heller inte gjorts! Det borde vara rimligt att ställa misstroendevotum mot sådana politiker!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s