DEBATT. Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som grundades 2014 efter besvikelser över att den rådande borgerligheten vägrade ta ansvar för Sverige.

Många ifrågasätter dock om Medborgerlig Samling har ett existensberättigande. Senast var det statsvetaren och valexperten Anders Sannerstedt som dömde ut det lilla ”uppstickarpartiet”. Han menar att MED saknar tydliga profilfrågor och egna vinklingar på problem. MED motsätter sig denna beskrivning och menar att man är det parti som sticker ut mest i jämförelse med nuvarande riksdagspartier.

Alliansen lämnade under sin regeringsperiod 2006-2014 walkover inom en rad områden. Man fullföljde avvecklingen av försvaret, man tillät att förfallet inom skolan förvärrades, man var totalt handlingsförlamad inom brottsbekämpning och man låg bakom sammanbrottet inom migrationspolitiken i och med uppgörelsen med Miljöpartiet. Man kan med fog hävda att Alliansen svek sina väljare.

MED är tydligt med att vi vill ha ett starkt försvar, ordning och reda i skolan där man utgår från beprövade metoder, en ordentlig satsning på rättsväsendet med bland annat fler poliser och strängare påföljder för brott samt en reglerad invandring med fokus på flyktinghjälp i närområdet. Inom dessa, historiskt sett, borgerliga paradfrågor kommer MED inte att vika ner sig.

Den påstådda förändringen under galgen som Alliansen har genomgått de senaste månaderna inger inte särskilt mycket förtroende. Här behövs MED som en garant för borgerlig politik när resten av borgerligheten velar. Att försvara de borgerliga kärnvärdena när Alliansen viker ner sig ger MED ett existensberättigande i sig. Vart ska annars borgerliga väljare vända sig när Alliansen sviker nästa gång?

I Sverige ser många riksdagen och andra demokratiska institutioner som ”knapptryckarkompanier” där folkvalda mobbas ut om de avviker från partilinjen. Detta är synnerligen allvarligt och urholkar ett av demokratins grundfundament: Medborgarnas makt (och känsla av densamma) att kunna påverka genom demokratiska metoder. Därför driver MED frågan om demokratisk förnyelse där de folkvalda måste ges större utrymme att representera sina väljare. MED anser därför att det partistöd som går direkt till de politiska partierna ska tas bort för att partierna ska bli mer beroende av medlemmarna, och därigenom tvingas ta större hänsyn till dessa. Dessutom ska insynen i finansieringen från externa aktörer till partierna öka.

Förutom en klassiskt borgerlig hållning så har MED ett antal tydliga profilfrågor som sticker ut. Partiet menar att en författningsdomstol, som prövar politiska beslut mot grundlagen, bör inrättas för att garantera att medborgarnas fri- och rättigheter upprätthålls. Regeringsformen, en av våra grundlagar, behöver skrivas om för att stärka den svenska kulturens och det svenska språkets ställning samt upphöja meritokrati framför nuvarande svågerpolitik. Ett tjänstemannaansvar ska införas för att stävja fel och försummelser och undvika personlig aktivism i offentlig förvaltning. Vidare förordar MED en miljöpolitik som syftar till att göra skillnad på allvar, till skillnad från nuvarande navelskådande symbolpolitik. MED driver också frågor som syftar till att den enskilde medborgaren ska få mer inflytande över sitt eget liv och slippa statligt sanktionerad uppfostran i form av genusteori och annat.

I en situation där det fattas stora resurser inom utbildning, vård, rättsväsende och försvar med mera får inte medborgarnas skattepengar behandlas som om de vore en oändlig resurs, utan måste styras mot kärnverksamheterna. Det är därför helt nödvändigt att spara in på onödiga utgifter. Hela statsbudgeten måste genomlysas och myndigheter som saknar existensberättigande ska avvecklas. Public service ska omstruktureras och skäras ner kraftigt till att fokusera på sina mest grundläggande uppgifter.

I ett läge där framtiden ter sig osäker, med svåra utmaningar i flera stora frågor, behövs modiga politiker som vågar fatta obekväma beslut utifrån rationella överväganden. Medborgerlig Samling bildades på grund av handlingsförlamningen i svensk politik. Partiet vill vara en röst åt alla dem som efterfrågar pragmatiska och ansvarstagande politiker, som vågar ta sig an framtidens utmaningar utan skygglappar och önsketänkande. Och det, om något, är en profilfråga i dagens Sverige!

Marcus Staxäng

Medlem i Medborgerlig Samling

 

Till denna text avstår redaktionen från att lägga in en MED tycker-ruta. Texten tar upp politiska förslag som MED står för, om än med en egen personlig tolkning av tyngdpunkten. Förmodligen en tolkning som många medlemmar känner igen sig i. Den intresserade uppmanas att läsa mer om MEDs politik på vår hemsida.

2 reaktioner till “Därför behövs Medborgerlig Samling

 1. Det är därför helt nödvändigt att spara in på onödiga utgifter.

  Politiker i traditionella partier inser/förstår inte detta. Resultatet blir då som oftast ökad beskattning. T.o.m. skatter på ren fiktion … En ”univerallösning” främst för (s), men det löser egentligen inte något, utan skjuter problemen på framtiden (‘inte-mitt-problem’-syndromet). Det skapar även en öppning för att styra pengar i egen riktning …

  Gilla

 2. Tack Marcus för detta synnerligen välskrivna inlägg.
  Det enda språkliga jag reagerade mot är detta:

  ”MED är tydligt med att vi vill ha ett starkt försvar, ordning och reda i skolan”

  Alliansen har under lång tid eroderat väljarnas förtroende för politikens möjligheter att lösa problem i samhället. Men inte nog med det. De har tillsammans med alla andra etablerade riksdagspolitiker tömt själva språket på sitt innehåll. Precis som parasiter tömmer värdinsekten på allt som inte direkt tjänar parasitens syften. https://www.amazon.com/Parasite-Rex-Bizarre-Dangerous-Creatures/dp/074320011X

  Uttryck som ”vara tydlig med” och ”ordning och reda” framstår därför som förbrukade och oanvändbara i all seriös debatt. Vi måste inse detta och söka nya begrepp som kan bära fram våra budskap till väljarna.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s