En av statens grundläggande uppgifter är att garantera medborgarna säkerhet och trygghet, men larmrapporterna om ett rättssystem i förfall är dagligt förekommande. Polisen är kraftigt underbemannad och många poliser lämnar yrket eller funderar på att sluta. Idag står 175 av 800 utbildningsplatser tomma, ännu fler platser kommer förstås inte att lösa problemet med polisbristen.

Den enskilt viktigaste orsaken enligt Polisförbundet till att många poliser slutar och att det är svårt att rekrytera till utbildningen, är lönenivån. Även om det med dagens lönenivå skulle gå  att fylla på med nya poliser finns det ytterligare ett problem. Om rutinerade poliser med lång erfarenhet lämnar yrket och ersätts med nyutbildade, dräneras polisen på sikt på kunskap och det blir allt färre som kan lära upp de som kommer ut från polisutbildningen. Det har också effekten att  den genomsnittliga kompetensen inom kåren utarmas.

Det är akut viktigt att polisflykten snarast stoppas. Medborgerlig Samling slår i sitt rättspolitiska program fast att löneutvecklingen ska vara betydligt bättre för skickliga poliser. Polisyrket behöver vara ett attraktivt yrke om vi ska kunna ha en poliskår som lockar till sig lämpliga personer som brinner för yrket som polis.

Polisflykten och svårigheterna att rekrytera till polisutbildningen är ett problem som bara måste lösas. Antalet poliser måste upp i en nivå som motsvarar behovet i förhållande till folkmängden och den utveckling som vi ser i samhället. Vi behöver öka antalet poliser till 30 000. Men det räcker inte att bara prata om behovet i siffror, det kommer att ta åratal innan vi nått dit även om vi stoppar utflödet. Vi måste också se till att polisen får rätt ”verktyg” som det heter, modern utrustning och ett helhjärtat stöd från politiker och samhälle.

I skuggan av polisdebatten börjar bristen på poliser att visa sig i kommuner och landsting runt om i landet. För att täcka upp för bristen på poliser och trygga arbetsmiljön för kommun- och landstingsanställda samt vanliga medborgares behov av trygghet och ordning hyrs istället väktare in. Kostnaden för väktare har snabbt rusat i höjden. På bara två år har kostnaden ökat med 37 procent och är nu uppe i 1 600 miljoner (2016) och den lär fortsätta uppåt inom överskådlig tid. Även om kommunernas desperation är fullt begriplig är det ingen långsiktig lösning att ersätta poliser med väktare. Politikernas passivitet på polisområdet är på väg att rasera den trygghet vi tagit för given i Sverige.

Det mest upprörande är att det finns en majoritet i Riksdagen för att höja lönerna för poliser, vilket skulle kunna stoppa polisflykten. Det jag undrar över är, om enigheten är så stor att polislönerna behöver höjas, varför gör inte dessa partier något åt saken istället för att bara prata?

Per Lindström
Ordförande Medborgerlig Samling Skaraborg

 

 

MED tycker
Att få skydd av en statsmakt som både utgör en rättsstat och har muskler att i praktiken ge skydd är det första och mest berättigade kravet som medborgarna kan ställa på staten.
För att ha tillräcklig polisiär närvaro och tillräckliga resurser för att beivra brott måste antalet poliser öka. Medborgerlig Samling gör bedömningen att antalet bör öka med ca 50 %, till sammanlagt 30 000 poliser.
För att behålla kompetens inom poliskåren och premiera skickliga poliser måste löneutvecklingen bli bättre. Låga ingångslöner är en sak, men det är i regel viktigare att möjligheten till avsevärda lönehöjningar finns.
Ordningsvakter har mycket begränsade befogenheter för att kunna fullgöra vissa polisiära uppgifter. Medborgerlig Samling förordar därför att kommuner ska kunna anställa ordningsvakter som gått särskild utbildning och genomgått lämplighetskontroller för att erhålla vissa polisiära befogenheter.
Läs mer om MED:s rättspolitiska program här och här.

En reaktion till “Trygghet måste få kosta

  1. Bäste Per!
    Din artikel och många andra visar tydligt och klart att det i skaran av MED-lemmar finns ”centers of exellence” . Om bara en bråkdel av din kompetens, och andras, hade funnits hos de som idag sitter bakom maktens spakar hade vi lugnt kunnat luta oss tillbaka och invänta framtiden. Men som det nu är ser vi, tydligare för varje dag att MED behövs. MER än någonsin.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s