Leif V Erixell, ordförande i Medborgarrättsrörelsen i Sverige och medlem i Medborgerlig Samling har tillsammans med Ilan Sadé, partiledare för Medborgerlig Samling, redovisat en artikel som visar på ett starkt behov av att omarbeta Regeringsformen (RF) som antogs 1974 och som är en av våra grundlagar. En regeringsform som redan när den lades fram betecknades som ”att man ägnat 20 år att lösa problem som de flesta var överens om inte fanns”. Författarna visar i själva verket på att RF snarare har orsakat problem som vi inte kände till på den tiden.

RF har genom åren starkt kritiserats av många och författarna till den föreliggande artikeln menar att det är en illa skriven författningstext som många gånger motverkar sina syften och i vissa fall är direkt skadlig.

Artikeln behandlar bl.a.:

 • Att det kommunala självstyret har gjorts till en chimär.
 • Att multikulturalism som den uttrycks är skadligt splittrande och i strid med FN:s flyktingkonvention.
 • Att svenskan ska vara det sammanhållande språket och att staten ej ska stötta hemspråksundervisning.
 • Att meritokrati och personligt ansvar måste gå före kvoteringar och kollektivism.
 • Att förhållandet mellan allemansrätt och äganderätt är tvetydigt och alltför inskränkande.
 • Att villkoren för att erhålla medborgarskap bör skärpas och regleras i grundlagen.
 • Att RF behöver uttrycka en tydlig rågång mellan staten och det civila samhället.
 • Att RF åsidosätter jämlikhet, eller likhet inför lagen, och anbefaller könsdiskriminering i vissa fall.
 • Att RF utan att närmare definiera begreppet säger att demokrati ska gälla för alla företeelser i samhället. Ett försåtligt sätt att uttrycka saken som t.ex. kan användas för att socialisera produktionsmedel enligt kommunistisk modell.
 • Att staten enligt RF ska ha ansvar för den privata personliga välfärden, ekonomin och kulturella utvecklingen, vilket snarast är totalitära tankegångar som måste rensas ut.

Artikeln hittar du här. Vi kan utlova intressant läsning!

Medborgerlig Samlings bloggredaktion

5 reaktioner till “Regeringsformen – ett operativsystem fullt av buggar

 1. Leif och Ilan!
  Detta är ett för demokratin lika livsnödvändig som ett för MED uppfordrande och gigantiskt uppdrag. Det lär ta flera mandatperioder. Men detta hindrar inte att vi som pragmatiskt verklighetsbaserat parti sätter spaden i jorden. Nu! Och sen fortsätta gräva tills vi stöter på det solida hälleberg på vilket vi kan börja bygga vårt kunskapsbaserade nytänkande.

  Jag för min del har mycket på fötter när jag gör tillägget: Det samma resonemang som ni för gäller också för hälso- och sjukvårdslagen.

  Leif! Jag köpte nyss din bok och är i färd med att läsa den. Men kan inte gå i detalj. Måste fokusera på mitt eget skrivande.

  Gilla

 2. De finns mer att tillägga, men nöjer mig med att påpeka tre punkter. 1. Återupprättande av den äkta konstitutionella monarkin. 2. Införande av en strikt maktdelningsprincip med tre helt åtskilda och oberoende enheter; lagstiftande, verkställande och dömande makt. 3. Inrättande av en självständig och oberoende författningsdomstol.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s