Mycket kraft och prestige har investerats i att upprätthålla bilden av Sverigedemokraterna som oberörbara. Sedan SD gjorde entré i riksdagen har taktiken hos övriga partier varit att genom bojkotter och känslobaserade utfall försöka påverka väljarna – och varandra – till att förhålla sig negativa till SD.

Det är en taktik som har visat sig kontraproduktiv – väljarna tappar förtroende för politiker som beter sig som envisa barnungar och tar istället parti för den man uppfattar som orättvist behandlad. En ytterligare konsekvens är att agerandet dessutom har fråntagit SD det demokratiska ansvar som följer av att vara ett riksdagsparti.

I en demokrati måste väljarna få göra sig en bild av hur de förtroendevalda och partierna förvaltar det mandat som getts dem för att kunna granska och bedöma om de förtjänar deras röster på nytt eller inte. Genom att inte bjuda in SD till förhandlingsborden har övriga partier låtit dem undgå denna granskning.

De behöver således idag inte stå till svars för sina åsikter, varken gentemot allmänheten eller sina egna medlemmar, så som övriga partier måste göra. Detta måste förändras.

Om majoritetens syn, sett till befolkningens åsikter, så som de kommit i uttryck i val, inte kommer till uttryck i riksdagen är det ingen verklig demokrati. Idag står vi inför en situation där inget av de traditionella blocken kan förväntas få egen majoritet efter nästa val. Samtidigt har partierna vänt många kappor och delar nu flera åsikter med SD. Ändå biter sig övriga partier fast vid inställningen att till varje pris undvika en förhandlingssituation med SD, som om förhandling skulle vara detsamma som ett tecken på samsyn och vänskap.

Så är det naturligtvis inte.

Som vuxna vet vi att tillvaron innebär många förhandlingar och att detta krävs ibland för att komma ur lägen som annars blir låsta och drabbar de inblandade negativt. Det är ingen gåva till den andra parten att bjuda in till förhandling, åtminstone inte i en demokrati där hela meningen är att diskutera, analysera, hitta lösningar och kompromissa. Man prövas hårt i en förhandlingssituation. Att komma framåt eller att bli överens med meningsmotståndare om något är svårt och parterna bedöms utifrån förhandlingens utfall.

Idag är mycket lite känt om hur SD skulle agera och reagera i en förhandlingssituation. Vad tycker de är viktigt när det verkligen gäller? Vilka frågor kan de tänka sig att kompromissa om? Vilket ansvar tar de när de tvingas prioritera? Det är mycket viktiga frågor som behöver besvaras.

Bemötandet från övriga partier förblir idag detsamma oavsett vad SD säger, gör och tycker. Det är att frånta partiet ansvar och ge dem en gräddfil. Det behövs ett nytt angreppssätt.

SD måste bedömas på samma vis som andra, utifrån vad de faktiskt uträttar och vad de inte förmår – inte utifrån en uppmålad statisk bild. De behöver ställas mot väggen, tvingas att bekänna färg och stå för sin egen politik.

Josefin Utas

Ledamot partistyrelsen för Medborgerlig Samling

4 reaktioner till “Tvinga SD att bekänna färg

 1. Mycket bra skrivet, och det som kanske bör tilläggas är att Sd idag kan vara allt åt alla eftersom de inte behöver prövas i skarpt läge. Sd vinner röster från allt i från folk som inte längre kan rösta på SvP, till folk som egentligen är för invandring men tycker det ska ske på ett bättre sätt – och allt där emellan.

  Däremot håller jag inte helt med om att folk röstar på Sd för att de är mobbade, utan det handlar nog mer om ett missnöje med migrationspolitiken. V blir ju mobbade också men det gynnar inte dem.

  Gilla

 2. Bra formulerat. Vi måste få ut SD i ljuset. Känslosamma utfall och beskyllningar i politiska sammanhang måste få ett slut! Och, som sagt, varför skulle förhandlingar med SD vara så förkastligt om SD har en infallsvinkel eller åsikt, som är snarlik ens egen?

  Gilla

 3. Bra debatt-inlägg, då skulle flykting-politik i första hand sett helt annorlunda ut och kriminaliteten i förorter och bostadsinbrott från östfolk skulle få en helt annan dignitet!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s