DEBATT. Alla de åtta riksdagspartierna är nu eniga om att tvinga dig betala för SVT och SR. Det är märkligt att inget riksdagsparti förmår att dra rätt slutsats av den minskande andelen medborgare som är villiga att betala för en TV-licens. Samtidigt som befolkningen ökar minskar andelen licensbetalare och detta sägs äventyra finansieringen av public service. För att lösa ”problemet” med finansieringen kommer du att tvingas betala för SVT via skattsedeln istället, vare sig du har en TV eller inte.

Att vi behöver en samhällsfinansierad funktion för viktig information till allmänheten vid kriser är inget att diskutera. Det finns dock ingen anledning att ha ett stort företag för public service som kostar miljarder att hålla igång som huvudsakligen sysslar med helt andra aktiviteter än ren samhällsinformation. Vi kan istället ställa krav på samtliga operatörer inom media, vare sig det gäller TV, radio eller sociala medier, att samhället skall kunna begära publicering av akut samhällsviktig information.

Verkligheten i medievärlden ser helt annorlunda ut idag än när public service skapades och utbudet är enormt. Det finns ingen anledning till varför skattemedel ska användas till att konkurrera på mediemarknaden med rent publikfriande program som till exempel Melodifestivalen. En ursäkt som brukar föras fram till försvar för public service är att det garanterar att ”smala” program blir producerade, vilket annars inte vore fallet. Det finns två anledningar till att ”smala” program inte skulle produceras utan public service; antingen att endast de närmast sörjande är intresserade, eller att ingen är intresserad av att producera dem så länge public service konkurrerar om tittarna.

Det största problemet med public service är att det inte klarar av sitt grundläggande uppdrag, att granska makten. Det är ett känt faktum att den politiska åskådningen hos dem som driver public service har en kraftigt avvikande sammansättning jämfört med samhället i övrigt. Det resulterar i en ofta vinklad rapportering som syftar till att bagatellisera problem eller helt låta bli att rapportera sakligt. En tätare koppling till statsmakten genom en övergång till skattefinansiering av public service är helt enkelt en katastrof.

Det är dags att inse att public service i sin nuvarande form har gjort sitt och att det är dags att lägga ner verksamheten helt. Merparten av det som public service producerar kommer att tas över av resten av mediemarknaden och jag är övertygad att det även kommer att gälla det mesta av den ”smala” produktionen. Låt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ta hand om samhällsviktig information och lägg ner SVT och SR.

Per Lindström
Ordförande Medborgerlig Samling Skaraborg

 

 

MED tycker
MED anser att Public Service har en viktig funktion att fylla, men att uppdraget har korrumperats av en långtgående och ensidig politisering i riktning mot politikens vänstersida.
MED avser verka för att SVT och SR återtar en position som nyhetsförmedlare och granskare med största möjliga förtroende hos medborgarna.
MED föreslår att Granskningsnämndens uppdrag skall utökas till att granska och ifrågasätta den publicistiska helhetsbilden med sikte på att skapa ett politiskt neutralt innehåll, inte bara enskilda program. Granskningsnämnden skall ges makt att påverka genom kännbara sanktionsavgifter.
MED anser att SVT och SR kan begränsas till en kanal vardera och då med uppdrag att förmedla nyheter, granskning, bildning och samhällsdebatt.

10 reaktioner till “Lägg ner SVT och SR

 1. Välkommen Per till MED-familjen och lycka till med att bygga upp Skaraborgsdistriktet!

  För bara ett decennium kändes det motiverat att ägna tid åt TV-tittandet. Särskilt nyheter och kommentarer, Numera är åtminstone jag benägen att efter en kort stund lyfta ur TV-soffan. För att i stället ägna mig åt alternativa media. Så jag för min del kan tänka mig vara utan PK-TV. Jag reserverar mig dock för SR som tidvis sänder intressanta program. Jag är stöder därför MED-linjen som refereras i rutan ovan.

  Gilla

 2. Håller med MED linjen. Jag tittar nästan aldrig på TV och retar mig allt oftare på SR programmen. Men om radion hade bättre, objektivare, bredare, program skulle jag lyssna mer.

  Gilla

 3. Man kunde börja med att minska ned antalet kanaler till 1 TV-kanal och 1 radiokanal, som båda fokuserade på samhälls- och nyhetsprogram som främst berörde Sverige (den typen av program som inte går att hitta på den alternativa och internationella marknaden och som är viktiga för att demokratin ska fungera). Därtill borde man ställa högre krav på politisk neutralitet. All underhållning borde överlämnas till den kommersiella marknaden. På detta vis kunde licensavgiften minskas med 75% i ett slag, och alla vore nöjda?

  Gilla

 4. Håller med…verkar som SVT har tagit på sig en uppfostrande roll åt vänster. Blir så trött! Sveriges Radio program 1 är mest en upprepning av kulturkvarten…ingen fel på kultur men ibland blir det för mycket av det goda.
  Underhållningsprogrammen samma år efter år och vad vore Melodifestivalen utan ljus och ljudeffekter…inget alls.

  Gilla

 5. Håller med Lindström, håller delvis med MED.

  Som Ganman har sagt, så bör SVT och SR nästan syssla med vad som helst utom nyheter.

  Gilla

 6. Att man har en budget på 7-8 miljarder årligen är helt overkligt.

  Det hade räckt gott och väl med 1 miljard årligen. Men som sagt lägg hellre ned skräpet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s