DEBATT. Vi blev tagna på sängen av problemets omfattning. Ungefär så skulle man kunna sammanfatta kommentarerna under ett seminarium i riksdagen med företrädare för Skatteverket och Migrationsverket. Det var Amineh Kakabaveh (V) och riksdagens Hedersnätverk som bjudit in till samtal om månggifte.

I Sverige är månggifte förbjudet. Men det finns ett undantag för äktenskap som är ingångna utomlands. En intressant detalj som togs upp har koppling till det aktuella fallet i Nacka och visar hur teknikaliteter i praktiken kan avgöra ett utfall. Hade mannen kommit till Sverige med en fru först, hade de andra två inte beviljats uppehållstillstånd senare med hänvisning till att han redan var gift och sammanboende i Sverige. Där är lagen tydlig. Men den här mannen och hans fruar sökte alla uppehållstillstånd samtidigt och då föll den grunden för avslag för två av fruarna.

I det efterföljande samtalet mellan Civilutskottets ordförande Caroline Szyber (KD) och vice ordförande Johan Löfstrand (S) framkom att riksdagen är enig om att problemet behöver utredas och hanteras  snarast. Som aktiv i Medborgerlig Samling (MED) är jag glad för den här samsynen inom riksdagen i en viktig fråga. Det visar på kunskaper om en komplex bakgrund till något till synes oförargligt. När röster nu höjs om att tillåta månggifte i Sverige är det viktigt att sätta ner foten. Patriarkala och religiösa strukturer i ursprungslandet, med stöd i religiösa lagar som sharia, får inte legitimeras i Sverige.

Ingen kan hindra flera personer att leva ihop på de sätt de önskar, men äktenskapet har en viktig civilrättslig betydelse. Månggifte får aldrig jämföras med fullt frivilliga polyamorösa förhållanden. Månggifte är dessutom alltför ofta förknippat med både barnäktenskap och tvångsäktenskap.

Vi måste vara på vår vakt när ord och begrepp används som vi själva oreflekterat associerar till som positiva. Mänskliga rättigheter och demokrati åberopas allt oftare från försvarare av sedvänjan, men hur många vet att det i praktiken är Kairodeklarationens ”mänskliga rättigheter” som åsyftas? Det vill säga den rättighetskatalog som 57 muslimska stater presenterade som sin egen i FN, men som gör påpassliga undantag för alla eventuella rättigheter som strider mot sharia.

Vi står inför oöverstigliga problem om vi inte ser på den pågående radikaliseringen med öppna ögon. Det handlar inte om vare sig rasism eller islamofobi. Det handlar om att försvara vår frihet.

Camilla Grepe
Medlem i Medborgerlig Samling

 

 

MED tycker
Ett samhälle behöver samlas kring ett antal centrala vägledande moraliska och politiska principer. Medborgerlig Samling (MED) försvarar de grundläggande värden som har byggt det västerländska samhället starkt, så som individens integritet och självbestämmande, könens jämlikhet och principen om åtskillnad mellan stat och religion. MED förespråkar assimilation av nya svenskar till dessa värden och kan aldrig acceptera månggifte och barnäktenskap i Sverige.

14 reaktioner till “Månggiftet är bara toppen på ett isberg

 1. Camilla!
  Tack för föredömligt kort och lättläst rapport från detta intressanta seminarium. Var du närvarade inne i riksdagens lokaler? Eller citerar du en rapport?

  Jag studsade dock till lite när du skrev: ”[En] komplex bakgrund till något till synes oförargligt.” När jag först, genom Lars Lundbäcks första MED-blogg fick upp ögonen för denna juridiska Skvader blev jag helt bestört. Kanske till och med förargad.

  Hur kan en demokrati så helt utan eftertanka kasta principen om likhet inför lagen överbord? Ge fritt fram för månggifte för alla som med lite list och förslagenhet kan uppfylla undantagets rekvisit? Uttrycket ”likhet inför lagen” har mist sin mening.

  Gilla

 2. Ett mycket viktigt debattinlägg! Men att ”problemet behöver utredas och hanteras snarast” är fel. Problemet månggifte skall istället omgående förbjudas genom att alla undantag slopas. Hos oss skall svenska regler gälla och inget annat. Det behöver inte utredas!

  Gilla

  1. Problemet här är väl just att svensk lag faktiskt följs? Dvs att godkänna legala äktenskap som ingåtts i utlandet.

   Gilla

 3. Gällande ”Månggifte får aldrig jämföras med fullt frivilliga polyamorösa förhållanden.”. Hur ska vi då hantera polyamorösa förhållanden (om inte genom att tillåta personer att gifta sig med flera andra)? För de som lever i polyamorösa förhållanden är dagens äktenskapslag stora problem, bland annat gällande arvsrätt, adoptionsrätt, rättigheter kring IVF, mm.

  Gilla

  1. Inget hindrar polyamorösa att på egen hand bilda handelsbolag och skriva inbördes testamenten. Då får man samma juridiska skydd. Adoptionsrätten är speciell eftersom den i praktiken villkoras av landet som man adopterar ifrån.

   Gilla

 4. när blev mång gifte tillåtet i sverige?när blev barn äktenskap lagligt?
  ni sk politiker är dom segaste räddaste fegaste människor som finns.AGERA FÖR HELVETE bara meddela berörda invällare att det är förbjudet enl svensk lag.som även om man tror vad som står i en sagobok som är skriven av en pedofil och mördare för flera hundra år sen så gäller svensk lag för dom.
  men ingen av er lallare har väl stake nog

  Gillad av 1 person

  1. Tomas, vem riktar du dig till? MED är ju emot problemen du nämner, vilket tydligt framgår ovan! Det här bör vara fel forum om mottagaren är andra riksdagspartier.

   Gilla

 5. Camilla, du skriver att mannen och hans tre fruar i det aktuella fallet i Nacka ansökte om uppehållstillstånd samtidigt. Det antyder att de faktiskt alla ansökte om asyl. Då kan det ju inte vara ett skäl att avslå ansökan om asyl för fruarna därför att de i sitt hemland gift sig med samme man. Om däremot mannen och en av fruarna först kommit till Sverige och de två andra sökt senare så skulle dessa två fått avslag skriver du. Ja, om de ansökte om uppehållstillstånd på grund av anknytning till mannen. Flera fruar kan inte få uppehållstillstånd på grund av anknytning till samme man. Söker de däremot asyl kan de ju få tillstånd om de har asylskäl. Sverige ”tillåter” inte vare sig polygama äktenskap eller giftermål med någon som är under 18 år. En annan sak är om Sverige ska erkänna äktenskap som ingåtts i andra länder (av personer som då bodde där) som inte har samma äktenskapsregler som vi. Det är verkligen inte självklart att Sverige ska underkänna ett äktenskap som ingåtts mellan en 17 -årig kvinna och en 20-årig man i deras hemland bara för att vi har en åldersgräns på 18 år för att ingå äktenskap .

  Gilla

  1. Bo Skog, vad är detta för en diskussion? Sådana oklara regler kan vi inte ha. Om jag vore flykting skulle jag inte söka mig till ett land med äktenskapsregler som jag inte kan acceptera. Framförallt skulle jag inte förvänta mig att dessa regler skall anpassas till mig som invandrare. Det är fel. Det tycker jag verkligen är självklart!

   Gilla

   1. Bo Skog, frågan är komplicerad och seminariet gav heller inte en uttömmande bild av hur olika myndigheter hanterar frågan. Vad gäller äktenskap mellan en 17-åring och en 18-åring, tror jag ingen ser något större problem. Värre dock när det handlar om vuxna mäns äktenskap med 14-åringar som dessutom gjorts gravida.

    Gilla

 6. ”Månggifte får aldrig jämföras med fullt frivilliga polyamorösa förhållanden.” Är inte ett ”polyamoröst förhållande” jämställt med ett samboförhållande om man bor tillsammans? Det skulle altså kunna bli ett kryphål för en som vill gifta sig med flera efter att han invandrat i Sverige. Även om han inte är gift med mer än en enligt Svensk lag så har han ytterligare två sambos som enligt Svensk lag måste betraktas som sambos med allt vad det medför! Jag tror vi måste se lite mer allvarligt på detta!

  Gilla

  1. Nej, eftersom sambo betyder att man ska leva under äktenskapsliknande förhållande så kan man inte vara sambo med mer än en person (i taget). I många polyamorösa förhållanden bor man inte ihop flera personer samtidigt, utan antingen bor man ihop delar av tiden eller har särboförhållande med någon eller några av sina pojk-/flickvänner.
   Sambolagen ger heller ingen trygghet i form av arv eller förmyndarskap av barn, vilket ställer till det i många polyamorösa förhållanden.
   Jag tror att vi måste vara på det klara med att det är stor skillnad på frivilliga förhållanden (monogama eller poly), och på mer eller mindre påtvingade förhållanden (monogama eller poly). Är problemet inte de påtvingade förhållandena? Vad är problemet med att mer än 2 personer lever i ett förhållande?

   Gilla

   1. OK, tack för det svaret! Men om jag känner Svenska politiker rätt så kommer man att som vanligt fortsätta att sprida den svenska lagstiftningen om hur mycket bidrag man får när man kommer hit så det kommer att sprida sig fort och många ser till att gifta sig innan dom kommer eftersom de alla kommer att bli försörjda och få en bostad till varje kvinna! Vilket paradis för männen som naturligtvis kommer att se till att vara den som bestämmer över hur de många bidtragen skall förvaltas! Vi kommer att översvämmas med månggiften såväl som med ensamkommande! Och eftersom regeringen är angelägen att till varje pris öka folkmängden så kommer dom att få PUT allihop!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s