DEBATT. Citatet är från Winston Churchill och är applicerbart på såväl enskilda människor som på hela politiska partier.

Ett valår nalkas och det märks tydligt i partiernas mediekommunikation. Allmänheten har nu bland annat kunnat ta del av Nya Moderaternas ännu nyare partilinje, vilken kommunicerats ut. Med ett synsätt borde man gratulera Moderaterna och partiledningen till tillnyktringen. Ja, i vart fall om den vore genuin och äkta. Ombytligheten och de snabba kastens politik bekräftar samtidigt snarare farhågan att det snarare är opinionssiffrorna som avgör vad man lovar väljarna för dagen. Mer det än ideologiskt djupt förankrade tankar.

Än märkligare är att väljarkåren nu ska glömma bort de åtta åren av plattityder med öppna-era-hjärtans politik. De oändliga skogar och landskap som den forne statsministern flög över. Då med betraktelsen att Sverige på intet sätt var fullt befolkat. Där farhågor för brottslighetens utveckling avfärdades med liknelser om julgranar som minsann inte hade tagit eld. Där väljarna nu även ska glömma de senaste tre årens lämnade ”walkover” till Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Något som då motiverades med att man inte ville samarbeta med de påstått rasistiska Sverigedemokraterna och deras politik. Den politik man nu själv istället till stora delar valt att kopiera. Där den nya politiska retoriken och det nu skärpta tonläget ändå får anses som en rätt riskfri utfästelse för moderaterna att behöva infria. Detta då den lovar tunt, med tanke på samarbetspartiernas motvilja mot förslagen i omsvängningen.

Även Socialdemokraterna, som numera lagt sig till med det klämkäcka slagordet Framtidspartiet, driver kampanj. På sin Facebook-sida publicerar man nu bilder på en polis och en passkontrollant under arbete på ett tåg. Detta med texten ”Vi slår vakt om rikets säkerhet”. Samma socialdemokrater vars tidigare öppna gränser då inte handlade om att ta ansvar för landets säkerhet. Hur ska man då som utomstående kunna dra någon annan form av logisk slutsats? På en annan bild utlovas hårdare straff mot vapen och våld, samt att Tullen och Säpo utlovas mer pengar. Resurser som nu anses vara påkallade utan att man analyserar vad det är i den egna politiken som nu har gjort dessa satsningar så akuta. Där den ekonomiska framtid som Framtidspartiet har skapat inom en treårsperiod pekar mot kommunala underskott på närmare 60 miljarder om inget görs. Alltså även med tillskott av generella statsbidrag till kommunerna borträknat. Där alla dessa svåra samhällsproblem inte bara har möjliggjorts utan i vissa fall till och med uppstått genom politiska beslut.

Att då tro att samma politiker som skapat förutsättningarna för dessa problem – politiker som trots att politiken fallerat på punkt efter punkt ofta inte ens ödmjukt erkänner detta. Att då förvänta sig att de skulle lösa problemen är enbart aningslöst. Där väljarna dessutom nu förväntas bortse från resultaten av politiken och ge samma politiker ytterligare en chans att fortsätta ösa medborgarnas skattepengar på brasan.

Frågan är då, har väljarna en vishet stor nog att lära sig av politikens misstag? När riksdags- och regeringspolitikerna samtidigt inte tycks klara det? Framtiden får utvisa!

Lars Lundbäck
Medlem i Medborgerlig Samling

 

 

MED tycker
Medborgerlig Samling har tillkommit som ett svar på såväl akuta som långsiktiga samhällsproblem som det politiska etablissemanget i Sverige inte har lyckats ta sig an. Det saknas både idéer och politiskt ledarskap för att vi som land ska kunna hantera dessa problem. Flera av Sveriges problem har förstärkts av bristerna inom det demokratiska systemet. Medborgerlig Samling är det enda politiska partiet i Sverige som tar frågorna om hur makten ska utövas på allvar.

2 reaktioner till ““All men make mistakes, but only wise men learn from their mistakes.”

 1. Hej Lars!
  Först din debut om Nackas moraliska haveri. Sedan detta om moderaternas d:o. Hoppas många väljare långt utanför våra kretsa tar till sig detta.

  Det finns gott om makthaverier att fokusera på. En viktigt uppgift för MED.

  Gilla

  1. Erik Björn-Rasmussen, jag håller med dig. Framförallt också vilken trovärdighet dessa politiker saknar.

   När de obetänksamt först skapar en mängd problem och på vägen avfärdar alla varningar.

   Sedan när haveriet blivit uppenbart, då framför att de vill ordna problemen med lösningar de tidigare så länge avfärdat.

   Sverige behöver en politik som bygger på tänkande människor. Som klarar att analysera både före och efter.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s