Tänk dig att du är räddningschef och ska anställa en ny brandman. Du tar in en sökande för intervju som har skrivit ett brev där denne bedyrar sin skicklighet och sina goda erfarenheter, vilket följs av samma budskap under intervjun. Då ber du om ett CV, som av någon anledning inte hade skickats till dig tidigare. När du slänger ett öga i meritförteckningen ser du dock att personen framför dig saknar såväl utbildning som erfarenhet inom det aktuella området. Ja, inte nog med det, ett utdrag från polisens belastningsregister visar att personen i fråga för ett par år sedan satte fyr på ett hus.

Skulle du anställa personen som brandman?

Eller, för att ställa frågan på ett annat vis: Innebär Moderaternas senfärdiga omsvängning i framförallt rätts- och migrationspolitiken att behovet av Medborgerlig Samling har minskat? Frågan kan verka befogad, om man ser det politiska landskapet som en åsiktsmarknad där dagsaktuella positioner är avgörande. Om man däremot har en djupare förståelse för politik, demokrati och förändringsprocesser är det snarare så att Moderaternas kovändningar bekräftar det som Medborgerlig Samling har sagt sedan partiets grundandes: att de etablerade partierna är toppstyrda vindflöjlar som måste ersättas. De är bevisligen en fara för vårt land.

Låt följande sjunka in. I kraft av att ha varit helt dominerande inom Alliansen, som har haft makten under åtta avgörande år för situationen i dag, bär naturligtvis även den nuvarande moderatledningen på en väldig skuld. Migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet 2011 och Decemberöverenskommelsen 2014 är de värsta exemplen på ansvarsflykt som svensk politik har frambringat på decennier. Om man talar om att stärka det personliga ansvaret i styrningen av Sverige och låta skicklighet och förtjänst vara ledstjärnor, blir det en så kallad utmaning att på nytt be om förtroende med sådan ansvarslöshet i CV:t. Eller i belastningsregistret, om man så vill. Allra helst när den högsta ledningen fortfarande består av personer som varit med och fattat tidigare beslut.

Men frågan är förstås större än så. Kortsiktigheten och de snabba förflyttningarna är just en bekräftelse på att dagens etablerade politiska partier är fria kampanjorganisationer utan medlemsberoende som ser till sina egna ekonomiska intressen. Eftersom pengarna skickas från det allmänna till partiledningarna genom vårt system för partistöd i stället för att sökas hos medlemmar och sympatisörer förstärks bara den inre jasägarkulturen. Politiska uppdrag är för många förtroendevalda ett levebröd – i alltför många fall det enda riktiga levebrödet de någonsin har haft.

Medborgerlig Samling vill åstadkomma långsiktig förändring. Vi vill bygga en ny medborgarrörelse för dem som tror på frihet under ansvar. Därför är inte bara det sakpolitiska innehållet av intresse för oss, utan även formerna för hur politik bedrivs. De senaste årtiondenas utveckling påvisar behovet. Både konstitutionen och den väldiga statsapparaten behöver en ordentlig omstart utifrån ledord som personligt ansvar och ansvarsutkrävande, starkare koppling mellan medborgarna och de förtroendevalda, starkare grundlagsskydd för de värden och rättigheter som har tjänat den västerländska samhällsmodellen väl, skydd av det kommunala självstyret inom lagens ramar samt bättre kontroll och uppföljning av vad skattemedel går till.

Sverige behöver både brandmän som kan släcka bränder och brandingenjörer som inför framtiden kan förebygga allt från oönskad gnistbildning till löpeld. Jag ser inte att dagens politikeradel har den förmågan, fången som den är i ett system som inte längre tjänar medborgarna. De som satte fyr på huset kan gott få ta ett steg tillbaka och begrunda sina synder.

Ilan Sadé

Partiledare för Medborgerlig Samling

6 reaktioner till “Frihet under ansvar kräver nya förtroendevalda

 1. Otroligt bra författat. Sammanfattar väl de orsaker till att jag för första gången i mitt liv frivilligt gått med i ett politiskt parti.

  Gilla

 2. Tack Ilan! Denna skrift visar att MED har en mycket större roll att spela än att lösa de kortsiktiga ”utmaningarna”. De långsiktiga konstitutionella har alltför länge gömts undan av ”etablissemanget” och behöver uppmärksammas för oss medborgare så att vi förstår vad våra heltidspolitiker håller på att göra med landet. Tack igen!

  PS. Instämmer även helt med Claes Lundberg ovan. MED är mitt första politiska engagemang även.
  DS.

  Gilla

 3. Jag hoppas ni kommer in i riksdagen, för den politik ni förordar är mycket bra. 7-klövern är ansvariga för det nationella katastrofläge landet befinner sig i och är inte trovärdiga alternativ.

  Gilla

 4. Samtliga partier i 7-klövern har på ett eller annat sätt deltagit i regeringsutövandet! Även V som aktivt stött S. Det är därför väldigt svårt att tro att det många av dessa partier uttalar idag om ändrade positioner vad gäller t ex migrationsfrågan är annat än dålig luft! När man stått envist fast under, inte bara det värsta året 2015 utan även efter nästföljande år och ända fram till nu så tyder det inte på att man börjat inse det allvarliga i den politiken på grund av effekterna i samhället. Utan istället för att man inser det allvarliga i att förlora makt respektive att inte kunna komma till makten! Det finns därmed ingen som helst anledning att tro att något av dessa partier är att lita på inför valet 2018. Deras ”löften” inom migrationspolitiken är så löst avgivna att det inte gentligen betyder nånting. Det vore därför bra om MED kunde förtydliga sin politik på det området! Gör man det så är jag helt klar över att MED kommer att befinna sig i Riksdagen efter nästa val!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s