DEBATT. Under den senaste mandatperioden har en rad svårsmälta skandaler kommit upp till ytan, vilket bland annat lett till att flera tunga namn fått lämna sina poster. Det är givetvis bekvämt att kunna skylla på enstaka individers bristande karaktär, men frågan är om man verkligen kan göra det när det brister i varje hörn av förvaltningsapparaten?

Många framstående debattörer har lyft problembilden från ett individperspektiv och istället från en helikoptervy åskådliggjort en betungande förruttnelse: en överväldigande brist på kompetens hos de som innehar höga myndighetsämbeten, myndighets- och tjänstemannaaktivism, och vänskapskorruption, för att nämna några.

Man kan givetvis ha olika synpunkter på exakt hur dåligt tillståndet är i den svenska förvaltningen, men det är särskilt alarmerande eftersom den nu – dessutom – har stora samhällskriser att hantera.

I ett välmående samhälle, där en mångfald av åsikter och idéer prövas mot varandra i debatter präglade av argument, fakta och logik, hade vi befunnit oss i ett avsevärt bättre förvaltningstillstånd än vad vi gör idag. Problemet är bara att den tidigare mångfalden av politiska idéer, visioner och verklighetsskildringar har gått från att vara klart nyanserad till att utgöra åtta nyanser av grumlig vänsterpolitik.

Missnöjet finns givetvis överallt, men allra tydligast verkar ändock missnöjet vara inom högern. Någonstans på vägen mot idag tycks högerns kärnprinciper ha transformerats till att handla om hur man bäst triangulerar förvillande vänsterretorik om utopiska fördelningsapparater. Istället för att stå upp för något påtagligt och sant har den svenska statsapparaten tillåtits att gränslöst expandera till en impotent koloss, som inte ens kan ta hand om medborgares fundamentala säkerhetsbehov.

Likt statsapparaten tycks högern vara tagna på sängen av sin egen bristande förmåga till självanalys: exakt vad de vill, och vart de är på väg, är minst sagt otydligt. Många väljare tycks därför fly mellan blocken i hopp om att åtminstone stoppa det uppfattade vansinnet i riksdagen, ömsom genom en röst på Sverigedemokraterna, ömsom genom att lägga ner sin röst helt.

För att ta sig ut ur den politiska kvicksand högern försatt sig i, måste nu dess kärnprinciper åter lyftas som riktningsmarkörer. Till skillnad från vänstern, vars syfte är att uppnå kosmisk rättvisa alldeles oavsett hur många människor som begränsas, är högerns grundläggande samhällsprinciper mycket enkla:

 • Varje individs frihet att få bestämma själv är, till skillnad från vänsterns charadrättigheter, en okränkbar rättighet som måste värnas.
 • Varje individ vet bäst själv vad hon är i behov av, och när hon behöver det.
 • En handfull politiska adelsmän besitter varken moraliskt mandat eller intellektuell förmåga att avgöra vad andra individer behöver, eller när de behöver det.
 • Genom att decentralisera analys och makt till varje individ, kan också så många människors behov som möjligt tillgodoses av entreprenöriella individer eller ombudsmän i sin direkta omgivning.
 • Statsapparaten skall fokusera på att tillfredsställa människans centrala behov, såsom trygghet, samt samordna offentliga resurser såsom vid infrastrukturella verksamheter.

Sålunda garanteras de viktigaste delarna av människans behov, samtidigt som möjligheterna minimeras för fjärrskådande politiker, byråkrater och tjänstemän att utnyttja sina positioner till att söka personliga mål, på bekostnad av medborgarna.

Utan ett politiskt alternativ som bedriver riktig högerpolitik riskerar vi nämligen en stadigt växande statsapparat, som under vänsterflagg ständigt är på jakt efter nya monetärt krävande kamper, med ytterligare begränsningar av människan som resultat. Högern måste därför enas för att rationalisera statsapparatens omfattning så att åtminstone människans fundamentala behov kan säkras.

Att kvinnor föder barn i personbilar samtidigt som skattemedel används för att befrämja polygami är bara det allra senaste beviset på att vi måste bromsa vänstern från att lägga mer och mer skattegrädde på en rutten kakbotten.

Tom Wintenstråle

Medlem i Medborgerlig Samling

 

 

MED tycker
Medborgerlig Samling hämtar tankestoff från två stora idétraditioner, liberalismen och konservatismen, och förenar en liberal syn på individens rättigheter med en konservativ syn på samhället och kulturen. Både liberalismen och konservatismen betonar den enskilda människans ansvar och betydelsen av hennes egna beslut. Medborgerlig Samling ser i grunden människan som stark, med förmåga att ta ansvar, och anser att den enskildes rätt till ett privatliv måste värnas och skyddas mot statligt förmynderi.

5 reaktioner till “Den svenska högern måste tillbaka till rötterna

 1. Tackar ödmjukast. Vi får hoppas på att jag finner tiden. Jag är bara glad att jag fann tid att återvända efter ett års frånvaro.

  Gilla

 2. Jag är ledsen att behöva meddela det, men det finns ingen ”svensk höger” längre. Alla partier i svensk riksdag är i princip kulturmarxistiska och blandekonomiska, och det finns inga tecken som tyder på att det kommer att ändras. Inte ens SD, som ju rör sig mer och mer mot den politiska mitten. Kanske kan MED ändra på detta. Då har ni min röst. Ett klassiskt liberalt parti, med sund traditionell värdegrund, med individen (medborgaren) som fokus i samhället.

  Gillad av 2 personer

  1. SD har alltid varit sossar! (1967 års modell, ungefär.) Redan i europeiskt perspektiv är de i mitten, internationellt sett ligger de en bra bit till vänster.

   Precis som du säger sitter marxismen djupt i de svenska partierna, och det kommer att ta lång tid att vända detta.

   Gilla

 3. ”Någonstans på vägen mot idag tycks högerns kärnprinciper ha transformerats till att handla om hur man bäst triangulerar förvillande vänsterretorik om utopiska fördelningsapparater.”

  Det här är jättebra formulerat och sätter fingret på något. Svensk höger har varit strykrädd i många år, inte bara när det gäller kulturfrågor. Jag minns t.ex. inte när jag senast hörde en svensk politiker försvara den fria marknaden. Förhoppningsvis kommer era försök att hitta tillbaka till gammal hederlig högerpolitik få genomslag – jag kommer i alla fall att följa dem med spänning.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s