DEBATT. Nacka har en speciell plats i mitt hjärta. Efter att ha spenderat merparten av min uppväxt i Nacka och även bott i Ektorp, Nacka Strand, Finntorp och Alphyddan, flyttade jag för ett antal år sedan från kommunen. I efterhand kan jag känna både lycka och sorg över det beslutet. Lycka i egenskap av inte längre vara Nackabo och kommunal skattebetalare och därmed slippa bidra till fullständigt vansinniga kommunala beslut. Sorg då merparten av min släkt och min vänskapskrets bor kvar och därför tvingas göra just det.

I sociala medier har en livlig debatt blossat upp efter att det blivit känt att Nacka Kommun köpt tre närliggande bostadsrätter i Saltsjöbaden för dryga 14 miljoner till en nyanländ polygamist från Syrien, hans tre fruar och sexton barn. Det moderata kommunalrådet Mats Gerdau har med olika argument försökt försvara beslutet. Han ifrågasätter åsikterna som framförts, nämligen att byggbodar inredda som bomoduler för boende skulle blivit billigare, och tillägger att sådana inte har något större restvärde efter 10 år.  Nu är kommunens tanke att man skall kunna sälja bostäderna efter två år och då få igen pengarna. Han argumenterar också för att kommunen måste utgå från verkligheten som den är, inte som vi vill att den ska vara eller något att vara efterklok över. Samtidigt hävdar han att han själv varit emot lagstiftningen som den är utformad och även protesterat mot densamma.

För egen del har jag enormt svårt att förstå hur det kan vara en rättighet för en polygamist att få tillträde till dessa tre lägenheter köpta för mångmiljonbelopp av skattebetalarnas pengar. Varför ska vissa få det sämre för att andra utan krav på någon motprestation ska få det bättre, trots att de själva inte bidragit det minsta ekonomiskt först? I egenskap av moderat faller också Mats Gerdaus kritik mot den rådande ordningen platt. I synnerhet som hans parti haft ett flertal chanser att fälla regeringen Löfven utan att göra det. Det kan dessutom på god grund ifrågasättas om Nacka Kommun ens har ett juridiskt ansvar att behöva acceptera den polygamistiska familjebildningen och därmed behovet att tillhandahålla boende till densamma.

Än märkligare blir argumenten när Mats Gerdau på fullt allvar hävdar att kommunen ska kunna sälja lägenheterna efter två år. Incitamenten för familjen att med egna medel skaffa sig ett eget boende torde anses som obefintliga, och deras chans att genom egen försorg uppnå samma ekonomiska boendestandard får anses minimala. Lägg till det som socialtjänstlagen stipulerar i rätten till boende för kommunmedborgare i allmänhet och för kommunboende barnfamiljer med stödbehov i synnerhet, så står det klart att någon vinstgivande försäljning efter två år knappast kommer att bli aktuell.

Sedan kan man fundera på vilka signaler beslutet sänder till alla de andra skattebetalande barnfamiljerna i kommunen. Alla kommuninvånare som dagligen kämpar för att få tillvaron att gå ihop, de som bara kan drömma om samma ekonomiska boendestandard eller de som tvingats skuldsätta sig med mångmiljonlån och arbeta övertid för att försöka uppnå den.

För en förslagen människosmugglare blir Nacka Kommun nu också ett utmärkt referensexempel på hur den ekonomiska lyckan blir verklighet för migranter, bara de lyckas ta sig till Sverige. För egen del hoppas jag bara att det visar sig på valdagen. Att medborgarna ska vakna till och sätta sig upp mot vansinnigheterna. Där Medborgerlig Samling numera finns som ett bättre politiskt alternativ.

Lars Lundbäck
Medlem i Medborgerlig Samling

 

 

MED tycker
Sverige är ett land där medborgaren trycks ned till förmån för den påstått förtryckta gruppen. Politiker tar sig rätten att detaljstyra och omfördela för att skydda dem som fått rollen som förtryckta. Vårt land har under decennier haft en invandring från områden där det råder stora kulturskillnader i förhållande till Sverige, vars omfattning är historisk och har eskalerat kraftigt. Detta har lett till stora klyftor och genererat kostnader som Sverige inte kan bära. Vi kommer senare under hösten/vintern att offentliggöra vårt integrationspolitiska program som visar vägen ur de problem som regering och opposition tillsammans har skapat.

9 reaktioner till “Nackas moraliska haveri

 1. Det är viktigt med orden. Nacka kommun har inte köpt en bostadsrätt TILL en polygamist, implicit att polygamisten har fått äganderätten. Så är det inte. I övrigt håller jag med bloggaren. Mvh

  Gilla

  1. Viist, men det är inte heller någon som har påstått att Nacka kommun har överlåtit äganderätten till lägenheterna åt dessa familjer.

   Det är lite som att påstå att Hitler faktiskt inte mördade 6 miljoner judar…

   Gilla

 2. Det blir semantik. Hitler dödade inte 6,3 miljoner judar heller. En hyresvärd som köper nya tvättmaskiner till hyresgästerna innebär inte att hyresgästerna får äganderätt.

  Gilla

 3. Håller med om att det är galenskaper, som i och för sig har blivit belysta på grund av Nackas beteende. Staffanstorp har tydligen köpt husvagnar. Men problemet är enormt. Var ska alla bo? En oro för egen del är också att jag blir mer och mer negativ till invandring. Dessa gruppers positiva särbehandling framför andra i samhället gör mig arg och upprörd. Ser fram emot MEDs program.

  Gilla

 4. Skicka räkningen till de som röstat för detta, de så kallade 87% arna. Eller varför inte taxera aktivistgrupper såsom tex ”refugees welcome” och andra stollar.
  Men ffa se till att REPATRIERA dessa grupper så fort möjlighet finns.
  Har man kommit in i Sverige klassad såsom någon slags flykting ska man återvända hem när förhållandena i hemlandet tillåter detta.
  Det kan ALDRIG vara meningen att svenska folket ska upplåta sitt land som idag sker. Det är DÖMT att gå käpprätt åt h-vete ärligt talat.
  Vi måste få ett stopp på ALLA lögner som idag aktivt sprids om invandringen och skälen till den.
  mvh
  En som är rejält less på koloniseringen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s