Alla har väl någon gång tittat på TV-programmet Lyxfällan, där man kan oja sig över personer som inte klarar av basal matematik som addition, subtraktion och procenträkning. Vi lider med enskilda som konsumerar långt över sin förmåga och som inte förstår hur man kan komma ur sina felaktiga konsumtionsmönster.

Men, märkligt nog, så har ingen reagerat på det faktum att i Sverige behagar regeringen leka lyxfällan varje dag med dina och mina skattepengar. Det markerades av finansministerns promenad med budgetpropositionen för 2018. Som är en lyxfälla i kubik.

Ingen kan ha missat att det finns myndigheter i Sverige som kan övertrassera sina budgetramar med tiotals miljarder, samtidigt som andra är så anorektiska att de inte fungerar alls.

Det här vill Medborgerlig Samling ändra på. Precis som personerna i lyxfällan måste prioritera hyra, el, mat och kläder, före lyxkonsumtionen, så måste de offentliga finanserna betala det grundläggande först. Sedan kan vi börja titta på vilken lyxkonsumtion som det offentliga kan och ska ha råd med.

Medborgerlig Samling genomförde för några veckor sedan ett grupparbete där vi gick igenom delar av den offentliga lyxkonsumtionen. Efter det arbetet kunde vi konstatera att den svenska skattebetalaren, som är en av världens hårdast beskattade människor, faktiskt har rätt att kräva världens bästa vård, skola, omsorg, rättsväsende, försvar och pensioner.

Av någon anledning har vi inget av detta. Skolan går dåligt i PISA, vården är katastrofalt eftersatt, äldreomsorgen eftersatt, rättsväsendet hinner inte utreda våldtäkter på grund av alla mord och vi får kanske ett enveckas försvar år 2020. För att inte tala om alla landets fattigpensionärer.

Varför har vi då inte världens bästa av allt detta basala, som ingår i vårt samhällskontrakt som skattebetalare? Jo, för att regeringen prioriterar lyxkonsumtion före det basala, det är anledningen.

Så vi ojar oss över enskilda som missköter sin ekonomi. Men en regering som å det grövsta åsidosätter samhällets grundfunktioner, den vill väljarna rösta på igen?

Precis som det är läge att klippa kreditkorten för Lyxfällans offer, så måste vi nu också klippa bort lyxkonsumtionen från vår gemensamma plånbok.

Vi i Medborgerlig Samling garanterar att med oss i riksdagen kommer vi att arbeta oförtrutet för en samhällsekonomi där lyxen är utbytt mot välfinansierade samhällsfunktioner.

Ilan Sadé

Partiledare, Medborgerlig Samling

 

Bo Hansson

Förste vice ordförande, Medborgerlig Samling

 

Anna Danieli

Andre vice ordförande, Medborgerlig Samling

 

Henrik Jonsson

Ledamot verkställande utskottet, Medborgerlig Samling

Kai Rämö

Ledamot verkställande utskottet, Medborgerlig Samling

Lennart Göranson

Ledamot riksstyrelsen, Medborgerlig Samling

 

Erik Kärnekull

Suppleant riksstyrelsen, Medborgerlig Samling

9 reaktioner till “Lyxfällan i kubik, eller budgetpropositionen för 2018

  1. Låter mycket bra, men från ord till handling är en helt annan sak. Jag är fundersam om detta blogginlägg inte bygger på en naivitet vad gäller komplexiteten i dessa frågeställningar och hur man säkrar att rätt saker utifrån samhällsnytta levereras på ett effektivt sätt över tiden.

    Jag är rädd för att MED liksom flera andra partier ligger kvar i ett T-Fordsekonomitänkande och inte förstått de drivkrafter som bygger byråkrati och ineffektivitet.

    Gilla

    1. Intressant. Utveckla gärna. Jag tror att New Public Management är EN bov i dramat. Kompetensförakt/politisering en annan och avsaknad av tjänstemannaansvar en tredje orsak till topptung byråkratin som växt fram. Vad tror du?

      Gilla

    2. @ Bert-Olov Bergstrand
      MED är ett nytt parti med nya medlemmar som tänker nya tankar. Inte en blåkopia av de etablerade. Vi är inte naiva. En del av våra medlemmar har politisk erfarenhet. Andra som exempelvis jag ingen politisk erfarenhet alls. Det är denna mix som kan göra MED till en progressiv kraft för samhällsomvandling.
      En del av oss har en gedigen, ibland livslång, erfarenhet från de ”verkstadsgolv” som styrs av myndigheter. Alla våra medlemmar bär på nya tankar och idéer om hur ”deras” verksamhetsområde kan bli bättre. Göra mer nytta för mindre pengar. En del av oss, som till exempel jag själv, på fullt utvecklade idéer. Som dock hittills under decennier, under bedövande medietystnad, motarbetats av dagens och gårdagens politiska etablissemang.
      Mitt engagemang, mina erfarenheter och min förnyelseidé gäller sjukvården. Denna gigantiska koloss på lerfötter. Jag är läkare, docent i invärtesmedicin och pionjär entreprenör inom privat primärvård. I början av nästa år kommer jag ut med en bok som på ett mycket detaljerat sätt beskriver sjukvårdens kostnadskrävande ineffektivitet. Och som också beskriver hur den skall kunna komma att använda våra skattepengar så att de ger oss vård när vi så behöver. Utan köer, med god samordning av alla vårdinsatser. Den beskriver också att detta, som för många patienter låter som en utopisk saga, faktiskt låter sig göras. Dessutom för betydligt mindre pengar. Det lönar sig nämligen att bry sig. Det kostar mindre pengar att hålla sjukvården tillgänglig utan köer och väntetider. Om allt detta berättar i boken.
      Så, Bert-Olov, vi är inga naiva duvungar. Vi är kunniga, tänkande medborgare med siktet inställt på att ta plats i riksdagen 2018. Om du har något specialkunnande och inte redan är MED så är du välkommen att tillsammans MED oss dela med dig av dina tankar och idéer. Många effektivitetshöjande idéer har liksom mina motarbetats av dagens maktetablissemang. Den etablerade makten måste därför tvingas att lyssna på och förstå vårt nytänkande. Och det enda stället de kan utsättas för detta tvång är i riksdagen. Maktspråk är nämligen det enda de talar och det enda de förstår.

      Gillad av 1 person

  2. Medborgerlig Samling kommer att släppa ett budgetalternativ, antagligen i början av 2018. Vissa politikområden som påverkar budgeten kommer att släppas under året.

    Frågan är komplex och vi tar den på allvar, så det får ta lite tid. Det finns inga genvägar för att ta sig ur lyxfällan, som skapats av politikerna i Riksdagen.

    Gillad av 1 person

    1. @KristinaF,

      Rent allmänt kan man väl säga att vissa saker är grundläggande för alla medborgare; andra saker är viktiga bara för vissa, medan andra skulle vilja kunna välja bort dem och lägga pengar på annat.

      Det är ju inte så att de saker som inte längre skulle bekostas med skattepengar plötsligt blir förbjudna. Idén är att när staten gör mindre för dina pengar som du själv inte är intresserad av, kan du istället få spendera pengarna på något som är viktigt för just dig.

      Om man då börjar från grunden och frågar sig: ”vad måste just staten göra? Vilka saker går inte alls att privatisera? En konservativ hållning skulle kanske vara att rikets försvar, ordningsmakten och rättsväsendet är sådant som staten skall sköta. Andra skulle nog tillägga att skola och sjukvård åtminstone skall regleras och finansieras av staten. Men vilken nivå av sjukvård i så fall? Hur mycket av vården måste vara subventionerad?

      Så istället för att utgå ifrån att allt som staten gör idag är livsnödvändigt, kan det vara nyttigt att försöka göra en ‘nollbasbudget’, dvs börja från noll, och fundera på vad som absolut behöver finnas med.

      Gilla

    2. Nollbasbudget! Det tänkandet var jag med och genomförde inom Försäkringskassan på slutet av 70- talet! Och därefter inom ett privat försäkringsbolag. Ett bra sätt att tänka.

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar