Medborgerlig Samling är ett blågrönt parti. Det innebär att vi prioriterar miljö och hållbarhetsfrågor. För oss är skatter på utsläpp ett naturligt verktyg för en hållbar framtid.

En klimatskatt på flyg är vi principiellt positiva till, men tyvärr är den föreslagna flygskatten inte alls en sådan. För att vara en miljöskatt måste kostnaden stå i relation till utsläppen.

Man ska lägga skatt på utsläpp, inte på resor i sig. Det vore fullständigt kontraproduktivt om ett framtida klimatneutralt flyg skulle behöva betala lika mycket “klimatskatt” som dagens flygtrafik.

Dessutom behövs framförallt åtgärder på internationell nivå. Om Sverige vill visa vägen internationellt krävs förslag som har någon tanke bakom sig.

I nuvarande utformning är flygskatten inget annat än en gröntvättad skattehöjning som riskerar att minska investeringar i flygets miljöarbete, där framförallt glesbygden kommer i kläm.

Gör om, gör rätt.

Christoffer Lernö, miljöpolitisk talesperson, Medborgerlig Samling

 

 

Fredrik Lidby, talesperson infrastrukturfrågor, Medborgerlig Samling

2 reaktioner till “Uttalande om flygskatt

    1. Tyvärr är de dessa som driver på både denna och den nya fordonsskatten. Vi kommer fortsätta vår opinionsbildning mot irrationella och utvecklingsfientliga skatter.
      /Fredrik Lidby

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s