På en presskonferens den 15 augusti presenterade allianspartierna en ny variant av jobbkonstruktion för att få in fler på arbetsmarknaden, ”inträdesjobbet”. Detta visar än en gång att Alliansen bara är en variant av Socialdemokraterna. Sverige behöver slå in på en helt ny väg.

Många olika jobbkonstruktioner har hittats på och sjösatts genom åren av politiker som vill se handlingskraftiga ut. Floran växer stadigt: nystartsjobb, instegsjobb, beredskapsjobb och så vidare. Alla handlar om att staten skapar komplexa administrativa system och specialregler, väljer ut grupper av människor och ger dem olika lättnader eller gräddfiler av olika slag.

Problemen med detta är flera. För det första skapas en massa gränsdragningar – för att inte säga orättvisor – mellan människor när åtgärderna endast gäller vissa personer från vissa grupper, av viss ålder, med viss bakgrund osv. Detta utgör en sorts identitetspolitik. Bevisligen har inte heller dessa grepp varit lyckosamma tidigare, eftersom det kommer nya varianter hela tiden. Därtill snedvrider åtgärderna den fria marknaden, som skulle kunna hantera arbetslösheten om mer flexibilitet tilläts.

Sverige står mycket riktigt inför stora problem, med allt fler människor med lågt humankapital och liten arbetslivserfarenhet som inte kan försörja sig. Men lösningen är inte mer av gammal skåpmat, utan en helt ny strategi.

I Sverige har det i årtionden byggts hinder i form av höga skatter och stelbenta, komplexa system. Nu försöker samma politiker som skapat dessa hinder att hitta vägar runt dem. Resultatet blir inte det önskade och administrationen växer medan företagens självständighet och utveckling hämmas. Erfarenheter visar att en betydande del av de nya arbetstillfällen som skapas genom dessa särlösningar återfinns inom den byråkrati som ska förvalta särlösningarna!

Allianspartierna verkar helt ha glömt sina ideologiska rötter. Företagen ska inte gå i statens ledband och människor i Sverige måste anses vara kapabla att ta eget ansvar och hitta egna vägar till försörjning. Frihetlig ekonomisk politik handlar om att ta ett långsiktigt grepp som gynnar hela arbetsmarknaden.

Medborgerlig Samling förordar förenklingar och minskad administration som tillsammans med lägre skatter skapar grunden för ett långsiktigt fungerande samhälle. Arbetsgivaravgifterna ska sänkas, förslagsvis med ca 10 procentenheter genom slopande av den allmänna löneavgiften, som är en förtäckt skatt. Grundavdraget för inkomster ska höjas och värnskatten tas bort. Dessa åtgärder skulle stimulera arbetsgivare att anställa fler samtidigt som inkomsttagarna skulle få behålla mer av sin lön. Slutligen bör detta kompletteras med en reform av bidragssystemen så att arbete alltid lönar sig. Ju fler invånare som kan försörja sig själva, desto bättre.

Att fortsätta på nuvarande linje är inte hållbart. Det räcker inte med goda avsikter för att åstadkomma någonting. Konstgjord andning och upprätthållande av misslyckade system är inte lösningen. I stället för att ordinera mer av samma medicin måste staten se till att sänka hindren för att arbetsgivare och arbetstagare ska kunna hitta varandra och komma överens om det som passar just dem. Det är så en marknad ska fungera.

Ilan Sadé

Partiledare Medborgerlig Samling

 

Bo Hansson

Ekonomiskpolitisk talesperson för Medborgerlig Samling

7 reaktioner till “Inträdesjobben är mer av samma verkningslösa medicin

 1. Det kan nog vara lite lurigt att riva i bidragssystemen och samtidigt beakta att de som verkligen behöver bidrag av något slag får sådana. Berörda personer måste åtminstone kunna klara livhanken, samtidigt som det alltid skall löna sig bättre att arbeta! Knappast så enkelt ordnat ”som man kan tro”. Vi skall inte ha fler hemlösa, snarare bör det här finnas en nollvision.

  Samtidigt kan det inte vara långsiktigt hållbart om en anställning är beroende av bidrag! Oavsett om utbetalning sker till arbetstagaren eller till arbetsgivaren.

  Slutsatsen blir att MED bör vara på rätt spår, till skillnad från de partier som vill göra mer av det som inte har fungerat förut!

  Gilla

  1. Gunnar,

   Medborgerlig Samling bygger politiken på hur vi anser att det offentliga samhället borde fungera på ett långsiktigt och hållbart sätt. Övriga partier verkar ha fastnat i loopen som utgår från hur det fungerar nu och sedan lappar vidare på lapptäcket, eller hyvlar lite i kanterna här och där.

   Förslaget om inträdesjobb är precis ett sådant fortsatt lappande på det gamla slitna täcket. Ännu en ny lapp ovanpå en rad gamla lappar, utan någon rejäl konsekvensanalys om vad denna lapp ger för påverkan på alla de andra lapparna på samma täcke.

   Lite tragiskt att se – men desto större anledning för nya politiska krafter att träda in och visa att med en målbild kan man börja förändra på riktigt.

   Byt därför ut lapptäcket innan det faller ihop av sig själv!

   Börja med att sänka arbetsgivaravgifterna med 10 procentenheter för ALLA företag. Höj sedan grundavdraget (till 100 tkr) så att även små inkomster räcker längre. Tag bort värnskatten och justera socialförsäkringssystemet – så det lönar sig att arbeta men att ett grundskydd kvarstår för de mest behövande. Sedan kommer mer.

   Samhället mår långsiktigt bäst av att de allra flesta medborgarna kan försörja sig själva. Dit ska vi. Menar Medborgerlig Samling.

   Gilla

 2. Det här problemet är antagligen det tydligaste exemplet på att höger och vänster är identiska. Hela idén att man ska ”skapa jobb” är både befängd och socialistisk. Hur någon kan kalla sig liberal och syssla med den sortens ingrepp förundrar mig.

  Politiker kan inte skapa jobb långsiktigt, de kan antingen skapa förutsättningar genom lägre skatter eller förändringar av regleringar, men att hitta på låtsasjobb håller inte i längden.

  Jag tror anledningen är dels att det är enklare att komma med påståenden att man skapar X antal jobb istället för att försöka förklara någon bakomliggande koppling mellan skatt och arbetstillfällen. Enkla lösningar säljer helt enkelt.

  Men dels för att även liberaler blir snabbt maktfullkomliga efter en tid vid makten och vill in och pilla i detaljer enbart för att det ger makt.

  Vem behöver Sossar när vi har en så sossig Allians?

  Gilla

  1. socialdemokrater har regerat så länge att det färgat av sig på borgerlighetens politik, en form av ”medberoende”. Liberal är idag ett lika missbrukat ord som demokrati.

   Gillad av 1 person

 3. Johan berör här ett tema i mitt tänkande: Höger-vänsterskalan är obsolet. Och i tillägg till det: Nuvarande partier som både heter och kallar sig liberala agerar ”oliberalt”. Genom att detta fenomen oemotsagt och ohindrat har tillåtits bli ”inknådat” in i den politiska degen drar jag slutsatsen att även termerna ”liberal” och dess motpol ”konservativ” har upphört att fungera i svenska språket.

  Genom sin ovarsamma framfart har de etablerade partierna – tragiskt nog – utarmat vårt politiska språk. Det blir då vår – långsiktiga – uppgift att skapa ett nytt språk och därmed ett nytt och begripligt tilltal till den opolitiska majoriteten i svenska valmanskåren.

  Gillad av 1 person

 4. En sak jag gärna skulle se är ETT grundavdrag, lika för alla. Dagens system där grundavdraget beror på inkomst, och först ökar och sedan minskar (det finns en lång tabell) tycker jag är otydligt.
  Jag vill ha ett tämligen enkelt och därmed rättvist och transparent skattesystem.

  Gilla

 5. Bra skrivet i dag finns det många företag som överlever pga billig arbetskraft och div andra subventioner Skulle staten minska dessa bidrag/stöd skulle dessa företag gå i konkurs. Företag som inte kan driva verksamhet utan statliga stöd är ett osunt företag och hör inte hemma på den fria marknaden. Sossarna och alliansregeringen har länge gett konstgjord andning till osunda företag som dessutom med stöd av subventioner kan sänka sina priser och konkurrera ut sunda livskraftiga företag. Rensa rensa upp i bidrags systemen ordentligt. Sänk arbetsgivaravgiften, subventionera så företag kan avsätta mer pengar till anställda och pensioner
  Lägg ned arbetsförmedlingen och låt aktörer som verkligen förstår och möter företag få uppdraget.
  Utbilda bara i bristyrken ställ samtidigt krav att får man utbildn bet förbinder man sig att arbeta minst 1år i detta yrket
  Kräv svenska kunskaper utifrån poäng läser man bara lite svenska då får man lite ersättning från staten
  Dvs bidrag och motåtgärder . Inte som i dag då många kan valsar runt med aktivitetsersättning i flera år utan motkrav.
  Bristande Svenska är det första hindret
  Fel utbildning det andra
  Slösaktiga bidrag och låt gå mentalitet det tredje

  Dags att ställa kvalitetskrav på mina inbetalda skattepengar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s