Malmös offentliga ekonomi är till ca 25 % uppbyggd på stöd från resten av Sverige. Det innebär att skattebetalare i välskötta kommuner som Staffanstorp, Lomma m.fl. får betala in stora summor till en stad som vansköts av idealister. Om hela Sverige hade sett ut som Malmö så hade situationen varit värre än i Grekland.

Nu går det att sitta och driva kommunens ekonomi med underskott just eftersom staten garanterar möjligheten att skicka notan till andra. Därmed kan också regeringen upprätthålla en bild av att Malmö är ett föredöme och en framtidsstad. Sanningen är dock, att i en framtid där hela Sverige ser ut som Malmö, så kommer det vara mycket mörkt och dystert.

Malmö utmärker sig inom en rad olika områden som en stad som avviker från resten av Sverige. Skrytbyggen som det nya konserthuset, en mycket generös syn på migranter, omfattande kultursatsningar, återkommande projektsatsningar och en generellt frikostig inställning till att betala ut andras skattepengar, samt inte minst återkommande korruptionshärvor. Allt detta fungerar bara för att någon annan betalar.

Det finns delvis ett egenvärde i att Malmöborna själva kan betala för driften av sin kommun, oberoendet av andras allmosor innebär en viss stolthet. Men det finns även en betydligt mer handfast orsak till att få balans i kommunens ekonomi – andra kommuner kan mycket väl inom en snar framtid sluta göra det som staten ålägger dem. Hultsfreds kommun har redan gått ut och obstruerat regeringen i Stockholm genom att man vägrar ge socialbidrag till nyanlända migranter. Trots att vi nu befinner oss i en högkonjunktur börjar det redan synas exempel på att pengar tar slut.

Flera kommuner har drabbats av massuppsägningar inom räddningstjänsten som en följd av ett nytt avtal där SKL velat sänka lönerna för brandmän. Många kommuner måste lösa sina löpande utbetalningar genom att nalla av avsatta pengar som ska gå till framtida pensioner (som troligen kommer att sänkas eftersom det inte finns pengar kvar till dessa).

tror ändå flera bedömare att 2018 blir det inledande startskottet för en lågkonjunktur som kan bli värre än den som kom 2008. Sverige kan mycket väl snart hamna i en situation där färre skatter betalas in, samtidigt som den offentliga sektorn får ännu fler arbetslösa att försörja. I ett läge där skolbarn även i relativt välskötta kommuner kanske måste äta knäckebröd till lunch och där gamlingar inte längre kan få någon hemtjänst, finns det säkert en hel del lokala hövdingar som hellre stoppar bidragskranen till Malmös storhetsvansinne än förklarar för sina egna invånare varför de måste lägga ner en skola eller ett vårdboende.

Därför bör Malmö stad skyndsamt minska sina utgifter på ett sätt som motsvarar de bidrag som kommer från grannkommunerna (eller kommuner i övriga Sverige för den delen). Det innebär cirka 25 % mindre i offentliga utgifter. Vi kan mycket väl stå inför en ekonomisk vargavinter, och den kommer i så fall oavsett om vi förbereder oss eller ej. Frågan är om vi åtminstone ska försöka göra det bästa av en dålig situation eller om vi ska förlita oss på evigt solsken och en generös omvärld som prioriterar Malmös miljonrullning framför sina egna behov?

Leo Sundberg

Medlem i Medborgerlig Samling

 

 

MED tycker
MED vill minska de utjämningsbidrag som delas ut till kommuner som likt Malmö har en fördelaktig demografisk profil. Av detta följer att Malmö måste minska sina utgifter och/eller öka skattekraften.

4 reaktioner till “Låt Malmö stad genomgå ett ekonomiskt stålbad omgående!

 1. Tack Leo!
  Det går visserligen att, under ivrigt letande och läsande, nosa fram ett antal av de poänger du presenterar. Men att i ett enda ytterst välkomponerat och kortfattat dokument få allt presenterat på ett bräde ger mig en gåshudsframkallande glädje.

  Om det kommer mer av denna retoriska kvalitet kommer MED-bloggen och därmed MED ta stora kliv framåt i det allmänna medvetandet.

  Gillad av 1 person

 2. Helt rätt! Och det gäller inte bara Malmö. Det måste vara ett skyldighet för samtliga Kommuner och Landsting som går med unbderskott att skyndsamt reglera detta. Solidariska bidrag måste vara en tillfällig lösning. Inget annat!

  Gilla

 3. I am sorry, men MED existerar knappt. Hade jag inte haft en FB-kompis som länkade hit hade jag inte ens känt till partiet.
  Jag sympatiserar med det mesta ni skriver, men betvivlar skarpt att ni kommer att nå kritisk massa innan valet. Överbevisa mig!

  Gilla

  1. Så är det för alla nystartade partier. Vi hoppas absolut kunna överbevisa dig, men under tiden, hjälp gärna till att sprida kunskapen om oss. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s