Vissa sjukdomar orsakas av olika typer av smittämnen. Vanligtvis tar det en viss tid innan sjukdomen bryter ut, ”inkubationstiden”. Först då, när diagnosen kommer, kan vi som arbetar i vården göra någon nytta. Och känna viss tillfredsställelse.

I överförd mening gäller samma sak för vårt samhälle. Det kan under lång tid lida av allehanda sjukdomar. Men inkubationstiden är lång. Vi som frivilligt eller professionellt sysslar med att bedöma samhällets hälsotillstånd kan känna på oss att något är sjukt. Men vi kan under inkubationstiden inte med säkerhet veta vad sjukdomen beror på. Därför, och av samma skäl som de vårdkunniga, känner vi som är ”samhällskunniga” en viss tillfredsställelse när ”inkubationstiden” är över och en ”sjukdom” bryter ut med full kraft. Ger tydliga symtom, synliga för alla medborgare. IT-skandalen på Transportstyrelsen är det bästa exemplet hittills. Vi har nu en helt säker diagnos: ”Myndigheters totala avsaknad av IT-kunnande.”

Men, säger du kanske, vi har ju många myndigheter. Andra myndigheter kanske fungerar fint och har personal och ledning med betryggande IT-kunnande. Beklagligtvis, men på mycket goda grunder, anser jag att det som nu hänt bara är toppen på det berömda isberget. Eller kanske bara ett bland många, låt vara stort.

Inför slutförandet av mitt bokprojekt om sjukvården införskaffade jag ett exemplar av en rapport från Institutet för Framtidsstudier: ”Bortom IT”. Under läsningen fick jag mig en rejäl överraskning. Det näst sista kapitlet som skrivits av institutets nuvarande chef Anders Ekholm handlade nämligen inte om vården utan om IT-kunnandet hos regeringskansliets tjänstemän, 4500 till antalet. (I rättvisans namn bör tilläggas att ca 1000 av dem är UD-folk). Endast ett 10-tal av dem behärskar data så pass att de kan köra simuleringsmodeller. Den resterande majoriteten är statsvetare, ekonomer och jurister.

http://www.iffs.se/publikationer/if-rapporter/bortom-it-om-halsa-i-en-digital-tid/

Rapporten är på drygt 200 sidor. Jag ger länken här som referens. Det näst sista kapitlet (sid 189) har rubriken ”Staten som Omöjliggörare”. Det innehåller många matnyttiga tankeställare om regeringskansliets sätt att (inte) fungera. Under läsningen gick mina tankar osökt till Strindbergs Röda Rummet.

Isbergsfältet är kanhända större än så. Freds- och konfliktforskaren Wilhelm Agrell har enligt citat i SvD kommenterat uppgiften att totalt 40 myndigheter har outsourcat sin IT-verksamhet: ”Ett slags självgenererad hackning i megaformat.”

www.svd.se/expert-fler-myndigheter-kan-ha-lackt-uppgifter

Vi vanliga MED-borgare som ser sjuklingen (= det samhälleliga maktetablissemanget) vackla runt har fullt klart för oss hur sjuk patienten egentligen är. Men så länge patienten själv och dess närmast anhöriga (= en förhoppningsvis minskande andel av väljarkåren) lever i förnekelse kan vi inte göra mer än vässa våra förmågor. Tillsammans föreskriva nödvändiga MEDiciner, göra MED stort och starkt och hålla hög beredskap i avvaktan på att vi får vår chans (2018 eller 2022).

Erik Björn-Rasmussen

Medlem i Medborgerlig Samling

 

 

MED tycker
Vanstyret av betydande delar av den offentliga sektorn är en av de viktigaste frågorna för Medborgerlig Samling. Makthavarnas och ämbetsmännens kunnande, omdöme och kompetens är det väsentliga, inte mängder av styrdokument och ideologisk renlärighet.

Titelbild: (http://wellcomeimages.org/indexplus/obf_images/3c) Wikimedia Commons

10 reaktioner till “Efter inkubationstidens slut

 1. Vi med äkta ITkunskap har sett och flaggat för detta länge. Så även inom MED, som har satt ITamatörer på ansvarsposter för dessa frågor. Påpekanden om de dåliga val som gjorts i dessa frågor var för döva öron, då intern kritik inte faller i god jord.
  Gäller att städa framför egen port innan man slår på stora trumman…

  Gilla

  1. @Annika, vad pratar du om?!

   Vi är flera förtroendevalda inom MED som inte bara är IT-kunniga, utan etablerade proffs i branschen. Och att intern kritik inte skulle vara tillåten känner jag inte heller igen, nog för att vi alltid behöver jobba på att skapa ett så bra debattklimat som möjligt.

   Gilla

   1. @Ulf. Jo, men du är väl (ännu?) inte ansvarig för miljö- och verktygsvalen?

    Att lägga all kommunikation och dokumentation i googles händer är inte särskilt genomtänkt. Vilket vi ju ser effekterna av med debatten om out-sourcing. Molnlagring utan kontroll på leverantörens verksamhet – och användandet av google’s (m.fl.) applikationer är ju att få back-up’en skött av NSA… Är det så säkert??
    och forumapplikationen…
    Hur många har läst Hela villkoret för användande?

    Ett seriöst parti med proffs på beslutande post borde ha egen miljö! IMHO

    Det här med hur intern kritik hanteras vet vi ju båda… finns lite att jobba på där…
    Synd på ett parti med så många bra tankar och idéer – och så många kompetenta (och trevliga!) medlemmar, att ett litet fåtal tillåts förstöra!

    Gilla

 2. Annika, du är välkommen att kommentera inlägget men inte att ta upp partiintern kritik som inte har med frågan att göra. Det finns andra kanaler för den diskussionen.

  Gilla

  1. Till Bloggredaktionen.
   Utan att känna Annika personligen och i avsaknad av teknisk ”hands-on-kunnande” vad gäller dagens tekniska miljöer kan jag inte kommentera innehållet i den diskussion som nu pågår mellan Annika och Ulf.

   Med dessa förbehåll vill jag ifrågasätta det rätta i att, som ni gör, hänvisa intern kritik till vår BBS. För det var väl den ni tänkte på? Jag ger Annika rätt i att ett klokt användande av IT är en mycket viktig tillväxtfråga för MED

   Därför hävdar att det är bra att vi tillåts komma med kritiska synpunkter även på denna utåtriktade blogg. Självklart med vårdat språk och utan direkta personpåhopp. Och särskilt vad gäller teknik.

   Själv har jag som pionjär inom privatdrivna entreprenader inom primärvården (start 1986 ett år efter att hårddisken och LAN nådde marknaden) legat i framkant vad gäller UTNYTTJANDE av IT för effektiva, skräddarsydda lösningar. Jag hade turen att träffa en nyutbildad KTH-are (Teknisk Fysik) som för en billig penning och helt privat hjälpte mig att för Stockholms första privata vårdcentral som jag hade entreprenad på bygga Stockholms första IBM-LAN.

   Nu när marknaden översvämmas av olika IT-lösningar är det antagligen mycket krångligare även för en lekman som jag att hitta rätt hjälp till en kostnad som MED kan bära.

   Till slut har jag tre frågor till dig Annika:
   1. Är du medveten om att MED har mycket små resurser och därför inte på långa vägar kan köpa kommersiella system?
   2. Har du något konkret att föreslå som MED skulle kunna ha nytta av?
   3. Är du villig och har du möjlighet att komma in och jobba för oss i MED?

   Min erfarenhet som entreprenör placerar mig i gruppen: ”principiellt IT kunniga”. Jag hyser stor beundran för IT-gruppens insatser. De som besitter de verkliga kunskaperna. Men inget är så bra att det inte kan bli bättre.

   Gilla

   1. Jag tycker att Erik gör en både balanserad och trevlig kommentar här!

    Dessutom uppfattar jag sedan tidigare att det är ett kännetecken för MED att ha högt i tak i debatten! Denna ambition kan inte gärna förväntas innebära att ”alla alltid är överens om allt”, men förutsättningarna att komma nära detta tillstånd bör vara betydligt större än vad de annars skulle vara!

    Gilla

   2. Erik
    Tack för ett trevligt och respektfullt svar.

    Som svar på dina 3 frågor:
    1. Jo jag är medveten om MEDs ”storlek” och finansiella utrymme för avancerade system. Det finns dock säkrare varianter, som inte kostar en förmögenhet.
    2. Jag har försökt föreslå alternativ, vilket inte föll i godj jord.
    3. Jag har nyligen lämnat MED av just den här anledningen – att obekväma synpunkter tystades och jag blockerades från att skriva på det interna forat. (efter att mina inlägg ”modererats”/redigerats! till att se ut som personlig kritik.)

    Som IT-ansvarig under ca 10 år (och ett stort antal år som konsult) på bolag med regulatorykrav är MED styrelses acceptans av IT-hanteringen förskräckande.

    Men som sagt – MEDs program och övervägande delen medlemmar är ju bara så bra och jag upplevde att äntligen! fanns ett alternativ till sofflocket.
    Utan vissa förändringar ser jag dock ingen möjlighet att återvända eller kanske ens? fortsätta stötta partiet.

    Vad händer när (om) ni blir stora? när beslut i så viktiga frågor får tas av de med tveksam kompetens (ersatt av dompteringsambitioner – se bloggredaktionens kommentar)
    Meritokrati behöver nog definieras internt…

    Gilla

 3. En av mig högt aktad person har sagt att,
  ”i Sverige har vi mer än 500 myndigheter, vi kan utan vidare lägga ner hälften av dem och vi kommer inte märka att de försvunnit”

  Min egen reflektion är att ”I Sverige har vi regler för reglernas skull. Om två regler krockar med varandra så skapar vi genast en tredje regel som ska lösa detta problem.”

  Andemeningen är att våra myndigheter sysslar med att skapa nya regler. Sunt förnuft och logiskt tänkande finns inte på våra myndigheter, riksdagen och svensk media inkluderad.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s