Lägg ut, lägg ut. LÄGG UT! Legendariska ord från reportern Bo Holmström efter ”en kraftig detonation” under ambassaddramat 24 april 1975. Lägg ut verkar inte vara vare sig regeringens eller statstelevisionens slagord under den största kända säkerhetsskandal som inträffat i Sverige under modern tid, nämligen att känslig information från Transportstyrelsen har läckt till utlandet. Snarare är det mörkläggning, diversion och förminskning som kännetecknar informationen och rapporteringen från regeringen, SVT, SR och större delen av övrig etablerad media. Som motbild kan man föreställa sig rapporteringen om en motsvarande skandal hade skett i USA under Trumpadministrationen.

Vi kan alltså i skandalen skönja, återigen, en annan skandal – den mediamässiga. Den där för allmänheten viktiga skeenden inte rapporteras tillfredsställande och där etablerad media är hovsam mot den regerande regimen. Och vad är belägget för detta? Exakt det som anges ovan: den största skandalen som involverar brister som är säkerhetshotande för riket rapporteras förvisso, men inte i närheten av vad som vore motiverat. Trots detta kommer skandalen att växa, helt enkelt därför att den inte går att stoppa, hur mycket regeringen eller andra än vill. Magnituden på vad vi som nation utsatts för är helt enkelt för stor. Men journalisternas ovilja att hedra det journalistiska uppdraget har inneburit att det tagit alldeles för lång tid att få upp detta till ytan och den fortsatta oviljan att undersöka och rapportera fördröjer skeendet.

Vi vet nu att Försvarsmakten inte informerats av Transportstyrelsen eller av infrastrukturministern eller av inrikesministern eller av Näringsdepartementet. Först efter att SÄPO påbörjat sin förundersökning når kunskapen Försvarsmakten och därefter har den hemställt hos Transportstyrelsen om att få bli informerad för att kunna bedöma skadorna. Låt det sjunka in. Försvarsmakten har inte, under denna långa tid som haveriet varit ett faktum, blivit informerad av någon av de myndigheter som haft vetskapen utan det sker indirekt eftersom en förundersökning inleds.

Vad som läckt ut och eventuellt kommit främmande makt till del är i varje fall inte känt för allmänheten, men av det som vi kunnat ta del av i media så verkar det vara så att under en period har anställda hos IT-leverantören haft obegränsad tillgång till Transportstyrelsens data. Detta innebär för de myndigheter som kan drabbas om information läckt ut, att de måste agera som om läckaget faktiskt skett. Så oavsett om informationen verkligen fallit i orätta händer så har skada inträffat och kostnaderna och insatserna för att hantera detta blir enorma.

Den vid tidpunkten ansvariga generaldirektören uppger att hon inte förstod att det var olagligt att inte följa lagen, vilket har rapporterats av Sveriges Radio. Det får en onekligen att fundera på lämpligheten hos dem som utsåg henne till generaldirektör.

För den som följt den senfärdiga rapportering som ändå skett, börjar det stå klart att det är en soppa av oerhörd inkompetens, slapphet, undvikande av ansvar och ren arrogans.

Så vad händer? Än så länge så händer mycket lite och regeringen duckar och vägrar ta ansvar. Sin vana trogen skyller man på tjänstemännen.

Alliansoppositionen duckar och vägrar ta ansvar för att fälla den regering som är ytterst ansvarig för den största kända säkerhetsläckan sedan Wennerström och Bergling. Inte ens rikets säkerhet är allvarligt nog för att Alliansen, den så kallade ”oppositionen”, ska ersätta tomma fraser med skarpa åtgärder.

Detta går inte längre. Vi har en inkompetent regering med en myndighet som läcker uppgifter rörande rikets säkerhet och en ”opposition” bestående av M, C, L och KD som inte ens klarar av att fälla en minoritetsregering i kris.

Sverige behöver reformera det demokratiska systemet som helt klart har gått i baklås. Låsningen beror dels på att det som borde utgöra oppositionen inte bara helt övergivit sitt uppdrag att agera som opposition, utan den har även övergivit sin kontrollerande funktion, dels på den urholkning av myndigheterna som pågått under lång tid.

Det får inte vara så att det vid tillsättandet av tjänster vid myndigheterna är något annat än förtjänst och skicklighet som avgör vem som får jobbet. Ovidkommande parametrar som kön, etnicitet och partibok går bort. Aktivism inom myndigheterna kan inte tolereras och nepotism måste förhindras.

Det får inte vara så att något annat än myndighetens uppgift att leverera tjänster till samhället och medborgarna på billigaste och effektivaste sätt under strikt iakttagande av lagstiftningen är det som står i fokus. Det ska göras objektivt med beaktande av grundläggande principer som likabehandling och ickediskriminering. När dessa principer åter hedras finns förutsättningar att förhindra att inkompetens får fortsätta skada samhället och nationen. Gott ämbetsmannaskap begränsar effekterna av politisk inkompetens.

Det är helt obegripligt, att de av generaldirektören inrapporterade olagliga åtgärderna, vidtagna med ansvarig styrelseordförandes goda minne, i strid med lagstiftningen och som innebär risk för rikets säkerhet, vars skadeverkningar blir extremt svåra att hantera, hittilldags inte lett till något annat än bortförklaringar och skenmanövrar från regeringens sida och sedvanliga till intet förpliktigande indignerade uttalanden från oppositionsföreträdare.

Att Maria Ågren ”avskedades” är så marginellt, senkommet och efterkonstruerat i sammanhanget att det inte kan räknas som en adekvat åtgärd.

Det duger inte.

Gå MED!”

Fredrik Sander

Styrelseledamot Medborgerlig Samling Skåne

 

——————

Detta är ett debattinlägg på MED-bloggen. MED anser ämnet viktigt att diskutera men håller som parti inte nödvändigtvis med skribenten. Inlägg som är uttryck för partiets mening publiceras i kategorin ”MED tycker”.

6 reaktioner till “När ansvarslösheten slår in över land

 1. Tack Fredrik för utomordentligt välskriven blogg. Jag för min del funderar på hur en MED-borgare kan ta del av denna typ av text utan att förfäras och sörja över det sorgliga tillstånd som vårt land försatts i av sin inkompetenta ”elit”. Och sedan göra allt för att bringa ett slut på eländet. Vi ses på barrikaderna!

  Gillad av 2 personer

 2. Tack, Fredrik Sander! Du har helt rätt på punkt efter punkt. Problemet är att när journalistkåren nu väljer att tona ner vår största säkerhetsskandal någonsin kommer större delen av svenska folket aldrig att förstå vad som har hänt.

  Gilla

 3. Det förefaller alltså som att försvarsministern inte informerade den myndighet han är uppdragsgivare till?
  Han fick nämligen information samtidigt som Ygeman (och alla andra socialdemokratiska statsråd?).

  Gilla

 4. Efter att ha läst SÄPO:s rapport så kan man konstatera att det behövs ett helt nytt såll. Det befintliga är ju icke fungerande.
  Hela strukturen runt Rikets säkerhet behöver stärkas upp.
  Inkl SÄPO:s undfallenhet.
  Rimligen måste SÄPO ha vetat vad som finns i databaserna och vad som bara måste skyddas från att komma i orätta händer.
  Att bara inleda en förundersökning utan att verkligen ta i frågan och informera regering och regeringschef omgående är en stor gåta. Rimligen måste SÄPO i dessa frågor ha en STOPP-knapp, likt ett skyddsombud på en arbetsplats, och omgående kunna förhindra en allvarlig skada. Regeringen skulle då uppgiften att fatta beslutet och ta ansvaret. Nu verkar de informella besluten tagits av ett IT-projekt på en myndighet.
  Den nuvarande regeringen har fått det hela i knät och kan inte hantera det. Men strukturer och organisation kring regering och myndigheter med rådande kulturer ändras inte över en valnatt.
  Det bristande säkerhetstänket har pågått länge. Hur länge? Sen Berlinmurens fall kanske.
  En utredning kommer inte att hjälpa. Det ansvarstagande och ledarskap i nuet som behövs.
  Statministerns uttalande idag att det inte ser ut som om uppgifter har kommit i orätta händer är en förminskning av stora mått. Han måste ha fått rapporten i sin helhet och läst den.
  Dessutom haft kompetent folk runt sig som kan förklara vilket värsta scenario som inträffat.

  Fd GD erhöll en timmes överlämning innan hon tillträdde.
  Enligt henne själv erhöll hon ingen information eller utbildning om säkerhetsskydd och vad som låg under hennes ansvarsområde.

  Läs SÄPO:s rapport!
  Bli en ansvarstagande MED-borgare!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s