Medborgerlig Samling (MED) anser att sportskytterörelsens bidrag till Sveriges totalförsvar är av väsentlig betydelse för Försvarsmaktens, Polismyndighetens och andra myndigheters personal när det gäller färdighetsträning i skytte. Sportskytterörelsen säkerställer också tillgång till skjutbanor i en omfattning som är väsentlig och kostnadseffektiv för myndigheterna.

Nu hotas sportskyttarnas verksamhet av EU:s vapendirektiv. Detta är en fråga som MED vill lösa, nu när vapendirektivet trots allt har blivit verklighet. Tjeckien tycks ha funnit en sådan lösning.

Vi anser att det finns mycket att lära av EU-länder som har upplevt totalitärt förtryck, till exempel Tjeckien. Deras erfarenheter från den kommunistiska tiden var värdefull i formandet av dagens tjeckiska demokrati. Genom dessa historiska erfarenheter bejakar Tjeckien några frihetliga och liberalkonservativa värden som MED ställer sig bakom. Nämligen förtroendet för den laglydige medborgaren och medborgarens betydelse för landet och dess försvar.

Därför föreslår Medborgerlig Samling att samtliga sportskytteförbund ska vara knutna till totalförsvaret på ett sådant sätt att EU:s vapendirektiv inte drabbar sportskyttet.

Medborgerlig Samling föreslår också att ljuddämpare ska vara licensfria, då nyttjande av dessa i skyttet förbättrar den akustiska miljön i skjutbanors nära omgivning.

Medborgerlig Samling anser vidare att tidsbegränsade vapenlicenser ska avskaffas till förmån för tillsvidarelicenser, eftersom Polismyndigheten har fortlöpande kontroll på vapenägares laglydighet i nära realtid och 5-årsgränsen saknar praktisk betydelse för svensk tillämpning.

Dessa förslag skulle öka totalförsvarseffekten genom ökad skyttekompetens i samhället, samtidigt som skytterörelsen tillåts genomföra en miljöförbättrande åtgärd kring skyttebanor.

Kai Rämö

Försvarspolitisk talesperson Medborgerlig Samling

 

Vid frågor och ytterligare kommentarer hänvisas till kai.ramo@medborgerligsamling.se

5 reaktioner till “Knyt sportskytteförbunden till totalförsvaret

  1. Jag klagar och klagar på MED, men ni kommer med kloka förslag till höger och vänster. Ni kommer att urholka mig genom att ständigt droppa!

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s