Söndagen den 9 juli kl 22:00 ljöd över hela Stockholm det som i folkmun kallas Hesa Fredrik, d.v.s. Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA. Problemet var bara att den myndighet som ansvarar för VMA inte hade något viktigt meddelande till allmänheten. De hade inget meddelande alls. Det tog drygt 11 minuter innan någon form av information nådde allmänheten om varför larmet gått igång.

Under dessa elva minuter kunde vårt land ha varit under attack. Självfallet blev många oroliga och började söka efter information på medias och myndigheters hemsidor, utan att få någon information om vad som orsakat larmet och om det var ett falsklarm eller inte. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskaps egen hemsida klarade inte trycket från allmänhetens sökningar utan låg nere och det gick enligt uppgift inte heller att nå polisens växel via 112 eller 11414.

Enligt en twitterpost från krisinformation.se var larmet ett fel och ”inget larm”, enligt uppgifter de i sin tur fått från SOS Alarm. På SVT:s och SR:s hemsidor dröjde också informationen. Under tiden befann sig allmänheten i komplett ovisshet om vad som egentligen hade hänt, alla krishanteringsmyndigheter och rutiner till trots. Som orolig medborgare återstod bara att undra om man skulle stänga av ventilationen, stänga fönster och dörrar eller helt enkelt gå ut och spana på natthimlen efter fientligt flyg. När det visade sig att larmet var felaktigt gick heller ingen ”faran över”-signal ut.

De myndigheter som har som uppdrag att ge oss korrekt information vid kris, gjorde i skarpt läge en svårt misslyckad figur. Vår krisberedskap visade sig vara allt annat än god.

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap har tilldelats 10 miljoner skattekronor för att undersöka hur de myndigheter och organisationer som arbetar med samverkan och ledning under en samhällskris påverkas av ”genusgrundade normer och maktrelationer”.

Medborgerlig Samling arbetar aktivt för att Sveriges skattebetalares medel ska användas på bästa möjliga sätt, där de är mest effektiva och ger medborgarna ett hållbart och pålitligt samhällskontrakt. Myndigheter ska fokusera på sin huvuduppgift: ansvaret gentemot medborgarna.

Vi i Medborgerlig Samling anser inte att det är förenligt med bästa möjliga praxis för samhällskontraktet att lägga skattemedel på undersökningar om ”genusgrundade normer och maktrelationer”, när man inte klarar av sin grundläggande uppgift på ett godtagbart sätt.

Om du värnar om samhällskontraktet och hur vi får bästa möjliga nytta för våra skattekronor finns det all anledning att se Medborgerlig Samling som ett ansvarstagande partialternativ i valet 2018.

Kai Rämö

Talesperson för försvar och yttre säkerhet Medborgerlig Samling

 

Lena Malmberg

Medlem i Medborgerlig Samling

 

 

Titelbild: Av Kungliga Inrikesdepartementet (Om kriget kommer) [Public domain], via Wikimedia Commons

 

3 reaktioner till “Hade det spelat någon roll om det var Fredrika som var hes och inte Fredrik?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s