Almedalsveckan är här och det politiska etablissemanget håller hov i Visby tillsammans med allsköns myndigheter och påtryckningsgrupper. Medlen som håller detta årliga evenemang levande är i allt väsentligt skattepengar, antingen direkt genom de myndigheter, regioner och kommuner som är på plats, eller indirekt genom organisationer som är bidragsberoende. Bland dem återfinns givetvis de politiska partierna själva. Bortsett från Medborgerlig Samling, förstås, som är här utan att subventioneras med en enda skattekrona.

MED, som i mångt och mycket är en konstruktiv motrörelse mot det politiska etablissemanget, vill se ett totalt avskaffande av det partistöd som går direkt till partiorganisationerna. Det är hög tid att de politiska partierna åter blir beroende av sina medlemmar och sympatisörer för finansieringen av verksamheten. Demokratin måste återvinnas och ett slopande av stödet är ett av flera medel för att skaka om och avskaffa den politiska adelns privilegier.

Låt oss kasta en blick i backspegeln. Partistöden infördes på riksnivå i slutet av sextiotalet. Socialdemokraterna var drivande, men tanken mötte – föga förvånande – inte något större motstånd. Det intressanta är dock att vi fram till slutet av sextiotalet inte hade något partistöd alls. Demokratin fungerade utmärkt utan stödet – detta i en tid då folk inte kunde undvara lika mycket pengar som i dag. Medlemsantalet var dock mångfaldigt större i de folkrörelser som partierna faktiskt utgjorde.

I dag ser vi i stället hur gamla folkrörelser, sett till medlemsantalet, är små dvärgar i jämförelse med förr, samtidigt som det sker en miljardrullning från statskassan till dessa organisationer för att pumpa upp dem. I stället för ett fritt, levande civilsamhälle som byggs underifrån har vi organisationer som är sammanflätade med statsapparaten på ett osunt sätt, vilka inte är beroende av några medlemmar. Ändamålet med många av organisationerna svarar inte längre mot samtida behov, utan är mer format av statsapparatens och toppolitikernas önskemål och nycker. Det märks inte minst här i Almedalen.

Partierna är inget undantag från det ovanstående.

Indragna partistöd kommer naturligtvis att ställa partidemokratin såsom vi känner den i dag inför svåra prov. Få saker kunde dock vara mer välgörande för att vitalisera demokratin. Plötsligt blir bidrag från medlemmar och sympatisörer helt avgörande för partiernas ekonomier. Då får man anpassa sig och finna vägar till folket. Den som inte gör det får finna sig i att bli tillintetgjord.

Givetvis bör en sådan reform pareras med hårda krav på öppen redovisning av varifrån partiernas intäkter kommer, för att försvåra korruption och köpta politiska agendor. En grundplåt till sådan lagstiftning finns redan i Sverige i dag, och den behöver förstås utvecklas.

Vi medborgare har allt att vinna på en förändring, medan riksdagens åtta partier, vilka alla har anpassat sig efter de generösa statsstöden, har allt att förlora. Liksom möjligen festandet inför öppen ridå i Almedalen. Således kommer ingenting att hända utan nya krafter i våra beslutande församlingar.

Ilan Sadé

Partiordförande för Medborgerlig Samling

4 reaktioner till “Det korrumperande partistödet bör försvinna

 1. Jag tycker att det är ett alldeles utmärkt förslag.

  Det jag skulle vilja komplettera med, är att riksdagslöner enbart utgår under den period vederbörande sitter i riksdagen.

  Detta innebär att riksdagspension och dylikt, blir en angelägenhet för partierna, som då behöver fondera egna medel för detta. På så sätt blir riksdagens årliga utgifter uppåt begränsad, i stället för som idag, en allt växande kostnadsmassa av pensioner som ska betalas ut under lång tid till personer som suttit av sin tid i riksdagen.

  Gilla

 2. Ja, ett utmärkt förslag. Men det måste sättas in i ett sammanhang. Idag utgår bidrag till en rad organisationer, media, mm. Bidragen bör upphöra helt. Pengar är makt och svansen viftar i takt med den som håller taktpinnen vilket leder till maktmissbruk. Frivilligorganisationer som ska vara civilsamhällets företrädare och vara beredda att vara obekväma blir allt annat än detta.
  Media ska ifrågasätta och granska de som betalar för deras verksamhet. När staten står för en mycket stor del av intäkterna så är de bestämt en myndighet. Om medborgarna får bestämma så är det de som håller i taktpinnen och så måste det vara.

  Gillad av 1 person

 3. Detta förslag låter bra, men jag har svårt att se hur det kommer gynna nya partier. Att få nya partier stärker demokratin i Sverige, och dessa stöd hjälper partierna mycket för att publicera reklam och samla en folkmassa som sedan sprider partiet vidare.
  Jag tycker hellre att stödet minskar än att ta bort det helt, då större partier behöver inte ta del av detta stöd enligt min åsikt.
  Genom att minska stödet kan partiet även budgetera på bästa sätt och få mer för varje satsat peng. Kanske ska man ta bort det för partier över en viss procentenhet?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s