Nu har äntligen Medborgerlig Samlings idéprogram blivit helt färdigställt efter de justeringar som partistämman i Göteborg beslutade om. Idéprogrammet bygger på tidigare programtexter, men utvecklar och fördjupar den idémässiga delen på ett sätt som är ovanligt i svensk politik. En del grundläggande sakpolitik finns också med, för att visa hur idéer och sakpolitik hänger ihop. Den mer detaljerade sakpolitiken tas däremot upp i separata sakpolitiska program.

Vi vill prata allvar om Sveriges framtid och resonera på ett vuxet sätt som respekterar den kunnige medborgaren. Flosklerna och de uttjatade fraserna hör inte hemma hos oss. De framförallt borgerliga väljare som är intresserade av att gå på djupet har ett naturligt hem hos oss.

Programmet ger exempelvis en inblick i hur Medborgerlig Samling ser på begreppet liberalkonservativ. Både liberala och konservativa principer hör hemma i ett gott samhälle. Den individuella friheten värnas genom att begränsa statens omfång och låta folk leva sina liv ifred, oavsett livsstil. Samtidigt styrs Medborgerlig Samling av insikten att vår frihet bygger på vissa starka gemensamma institutioner och på nationell gemenskap. Det hör också till den konservativa traditionen att inte bli låst eller förblindad av sina dogmer – realism och att främja det som bevisligen fungerar bra är just vad svensk politik behöver.

Medborgerlig Samling är allt mer intresserat av demokratifrågor: utkrävande av ansvar från dem som har makten, motstånd mot den politiska adel av broilers och medelmåttor som har kommit att dominera svensk politik och presentation av flera viktiga reformförslag för att komma framåt. Inget annat parti tar dessa frågor på allvar. Idéprogrammet innehåller därför ett eget kapitel om just detta ämne.

Att den bristande säkerheten i samhället och migrationen som gått över styr är ödesfrågor som börjar få hela samhällsbygget att skaka inser de flesta. Följaktligen har även dessa frågor en framskjuten plats.

Idéprogrammet är, som sagt, en text som ska ge förståelse för vilka vi är och vad vi vill åstadkomma. Det är inget komplett program som berör alla politiska områden; det fokuserar på vad som är vårt särskilda uppdrag. Med det som grund har vi sex sakpolitiska program inom våra fokusområden som nu under de närmsta veckorna kommer att presenteras. Det rör sig inte om några stora omvälvningar i förhållande till de texter som hittills har utgjort partiprogrammet, utan snarare fördjupning och skärpning.

Medborgerlig Samling är en växande demokratirörelse. Kom med oss och gör skillnad för Sverige. Med programmen på plats är valrörelsen i gång på riktigt.

Ilan Sadé

Partiordförande Medborgerlig Samling

8 reaktioner till “Ett idéprogram för ett bättre Sverige

 1. Tack för det! Välskrivet och klokt, det är en glädje att som partimedlem ta del av detta dokument vilket ger oss en stabil grund att utgå ifrån.
  Tyvärr är det inte så många utanför partiet som kommer att orka läsa hela texten. Så nu ankommer det på oss som är engagerade att sprida budskapet både skriftligt och muntligt på samma sätt som man äter en elefant – bit för bit.
  Staffan Tjus

  Gillad av 1 person

 2. Om MED kommer in i Riksdagen vid valet 2018, är man då beredd att samarbeta med/stödja/samregera med samtliga de partier som idag finns i Riksdagen. T ex S,M och SD? Önskar ett klart svar på den frågan!

  Gilla

  1. Ja, MED är beredd att samtala med alla riksdagspartier och söka stöd för sakpolitiska lösningar som är bra för Sverige. Vi söker ett mandat att stärka demokratin – inte bidra till dess sönderfall.

   Ilan Sadé skrev på sin egen blogg:

   Medborgarna utser sin riksdag. Riksdagsledamöterna får vara så vänliga och prata med varandra och se vad man kan komma fram till. Svårare än så ska det inte vara.

   Vi har sett hur illa det kan gå när våra förtroendevalda prioriterar utmobbning framför konstruktiva samtal, och inte minst hur idiotiskt det är att vägra diskutera vissa frågor av rädsla för att diskussionen skulle ‘gynna’ något visst parti. Alldeles bortsett från att denna taktik uppenbart inte fungerat, har den varit direkt skadlig för vårt samhälle.

   Det handlar också om att aktivt gynna personer i varje parti som vill arbeta demokratiskt och sakligt. Om vi fryser ut partier även när de har bra förslag, sänder vi signalen att gott demokratiskt arbete inte lönar sig; vi visar att den parlamentariska vägen är stängd för dessa grupper.

   Om vi istället bjuder in till samtal, respekterar väl argumenterade åsikter, och stöder konkreta förslag som är bra för landet, stärker vi de ledamöter i alla partier som vill arbeta så. Samtidigt gör vi det svårare för grupperingar som föredrar att dra ned debatten i sandlådan, kasta epitet på varandra och föra bort fokus från sakfrågorna.

   Så skall vuxna människor agera – även i riksdagen.

   Gillad av 1 person

 3. Ser skarpt och samlat ut, som någon skrev här ovan…konsten att skriva få ord med ett starkt innehåll, men jag gillar vad stod i förklaringen:)

  Gilla

 4. Ett stort tack till styrelsen att ha landat i detta program. Dock kommer jag med en dåres envishet att upprepa detta:
  Varje stycke måste få en kort och kärnfull ingress. Högst 10 rader. Sedan länk till fulltexten. Rubrik efter rubrik. Hoppas ni håller med och och är beredda att orka med att på detta sätt effektivisera kommunikationen med de som går in på vår hemsida.

  Ilan! Tacksam för din kommentar.

  Gilla

  1. @Josef Boberg
   MED är positiv till att olika åsikter kommer till tals i debatten men vi vill understryka att vi inte delar de uppfattningar som kommer till uttryck i din egen blogg. Vår grundinställning är att vi accepterar vinst som en förutsättning för den kapitalistiska marknadsekonomin.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s