Vad händer med värdegrunden när fler och fler inser att samhället är på väg åt fel håll?

Tyvärr är det en utbredd företeelse att politiska motsättningar i Sverige inte bara handlar om att ha olika uppfattningar och eventuella intressen i hur landet ska se ut och fungera. Även arbetsplatser och rekryteringsprocesser har blivit en del i ett mjukt krig mot de som ifrågasätter dagens ordning.

Det förekommer att arbetsgivare vid en rekrytering kollar upp en person på olika sätt. Dels kan det handla om brottsregister och olika misstankar om drogmissbruk, men det blir också allt vanligare med kartläggningar av en persons åsikter i politiska och sociala frågor. Det är inte troligt att arbetsgivare kollar upp anställdas åsikter av ren nyfikenhet utan det här bör ses som en filtermekanism för att exkludera människor vars värdegrund inte överensstämmer med den egna. I en artikel på tv4:s hemsida ”tipsas” läsarna om vad de inte bör skriva om i sociala medier om de inte vill riskera att bli bortsållade när de söker jobb. I artikeln står att:

Undersökningar har nämligen visat att fyra av tio arbetsgivare kollar upp presumtiva framtida medarbetare på sociala medier eller Google innan de rekryterar. Är du i jobbsökartagen så kan alltså en förflugen kommentar få långt större konsekvenser än du föreställt dig.

Men även på arbetsplatser där folk är anställda finns det flera vittnesmål om hur personer kan få problem för att de uttrycker sig alltför frispråkigt. Folk kan bli utfrysta av kollegor, andra kan bli inkallade till samtal med chefer där de ifrågasätts för att de avviker från en luddigt definierad värdegrund.

Enligt min egen mening bör folk få uttrycka sig mycket fritt så länge de gör sitt jobb. En person som befinner sig i ett anställningsförhållande är där för att utföra arbetsuppgifter, inte för att ha vissa åsikter.

Vissa invänder då att den som anställer bör få välja sina anställda efter kriterier som var folk står i olika politiska eller sociala frågor. Även om jag själv tycker det är en mycket osympatisk metod att välja anställda kan jag ha principiell förståelse för det argumentet.

Men nu är det faktiskt år 2017 och världen ser inte ut som den gjorde för tio år sedan. Samma högljudda elit som drivit utvecklingen under lång tid har nu fått ett flertal bakslag. Namn som Trump, Duterte och Orban, liksom begrepp som Brexit, har blivit en del av vardagen. Även här i Sverige är det allt fler som anser att idéer som fri invandring kombinerat med en generös välfärdspolitik inte är hållbara.

De som idag skrattar skadeglatt åt att hålla arbetsplatser rena från inbillade nyfascister kan inom en snar framtid sätta skratten i halsarna. Om man fortsättningsvis ska utesluta och frysa ut folk som har vissa åsikter bör man också ha i åtanke att den grupp som är kritisk mot den förda politiken nu växer snabbt. Ska vi inom en snar framtid hålla ute halva befolkningen? Arbetsgivare som gör så, kommer knappast med någon rimlig trovärdighet kunna klaga på att de inte kan hitta personal med rätt kvalifikationer. Idag anses rätt värdegrund vara en del av de outtalade kvalifikationerna och som man ropar får man svar.

Arbetsgivare som sätter kompetens före värdegrund kommer i längden få en bättre personalpool och de som jobbar med HR vet att personalens kunskap är det som gör ett företag starkt. Volvo och IKEA blev stora på att göra bra produkter – inte på att rapa upp politiska floskler som var på modet för stunden.

Leo Sundberg
Medlem i Medborgerlig Samling

 

 

———————–

Detta är ett debattinlägg på MED-bloggen. MED anser ämnet viktigt att diskutera men håller som parti inte nödvändigtvis med skribenten. Inlägg som är uttryck för partiets mening publiceras i kategorin ”MED tycker”.

En reaktion till “Har du rätt värdegrund för jobbet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s