I veckan presenterade Rättsmedicinalverket resultaten från de första åldersbedömningarna av ensamkommande unga asylsökande. När 581 personer har testats av de 4200 som just nu finns för analys, har det visat sig att hela 3 av 4 personer var över 18 år. Dessa är fall där åldern på den asylsökande har bedömts vara tveksam, men de som åldersbedömts har själva ställt upp på att genomföra åldersbedömningen. Hur många som är över 18 år finns bland de unga asylsökande som inte ställt upp på detta förfarande? Det är i nuläget oklart.

För svenska samhället är hela denna hantering en tragik och skandal av stora mått. Ingen i ansvarig ställning har gjort vad som rimligen borde ha varit självklart, att motverka missbruk av asylsystemet.

Kostnaderna i kronor för att man inte gjort åldersbedömningar tidigare och för samtliga ensamkommande, har varit oerhört höga. År 2016 beräknas mottagningen av ensamkommande (förmodade) barn ha kostat runt 26 miljarder kronor. Men även den utsatthet som reellt minderåriga utsatts för på olika boenden har varit mycket olycklig. I många klassrum kan befaras att elever med betydligt högre ålder än övriga suttit bredvid kamrater som tagit för givet att de var jämnåriga. Barns mognad på högstadie- och gymnasienivå skiljer sig betänkligt från den som redan är vuxen.

De politiska partierna borde ha beslutat att åldersbestämningar skulle ha genomförts så fort problematiken uppdagades för många år sedan. Dessutom har mycket brustit i ansvaret från svenska myndigheter, som inte tycks vidkännas någon skuld i det hela. Detta gör frågan om att återinföra det sedan mer än fyrtio år tillbaka avskaffade tjänstemannaansvaret högaktuell. Att man i så många led fallerat i kontroll av en stor och skenande kostnadspost och att konsekvenserna för så många ibland ytterst sårbara individer varit mycket stora, borde föranleda straffansvar.

Myndigheters verksamhet kan inte tillåtas fortgå på detta sätt, där särintressen, aktivism och konflikträdsla tillåts trumfa normal ansvarskänsla för tilldelade arbetsuppgifter och resurser på skattebetalarnas bekostnad. Till varje pris måste en upprepning med nya skandaler i miljardklassen förhindras.

staffan-gunnarssonStaffan Gunnarson

Talesperson för EU- och migrationsfrågor

2 reaktioner till “Uttalande angående ålderbedömningarna av unga asylsökande

  1. Tack, Staffan! Du sätter ord på vad många tänker. Ansvariga politikers skuldbörda är enorm och jag kan inte låta bli att undra om svenska folket någonsin kommer att få en ursäkt – eller ens ett erkännande av ansvaret för den uppkomna situationen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s