Denna vecka har varit intressant på många sätt. Svenska institutet (SI), som ska förmedla en positiv bild av Sverige i världen, har lyckats med konststycket att bryta mot de flesta av våra viktigaste grundlagar, nämligen Regeringsformens 2 kap. 3§ (”åsiktsregistrering”), Tryckfrihetsförordningens 1 kap. 2§, 2 kap. 1§, samt 3 kap. 1§ och 4§ (”brott mot yttrandefrihetsförordningen”). Det är svårslaget. Man klassificerade även Israels ambassadör i Sverige som potentiell nazist, vilket i sig borde fått en och annan att tänka efter.

Twitterkontot handhas av enskilda personer. Men kontot ägs och tillhandahålles av myndigheten. Utöver det var SI noggranna med att påstå att listan var kvalitetssäkrad. Enligt ”värdegrundlagen” var alltså allt frid och fröjd. SI verkar tragiskt nog fallit i fällan att värdegrunden står över grundlagen.

Ett annat frapperande exempel är attacken mot Jimmie Åkessons bostad i Sölvesborg. Jag tycker om Jimmie precis som alla andra partiledare i riksdagen, det vill säga en del politik håller jag med om, annat inte. I huvudsak är han liksom de övriga en balanserad partiledare. Att då få se en journalist som jobbar på TV4 berättiga attacken genom någon form av guilt by association är graverande. Och att dessutom hävda att SD är en  ”bugg i systemet som skall rättas till”. Låter det som en värdegrund som är demokratisk? Kort och gott, journalisten gör skillnad på det ”dåliga” och det ”goda” hatet och våldet.

Tyvärr lär TV4 inte göra något  åt journalisten, trots att denne är tydlig med sin bristande förståelse för demokratin och dess grundpelare i ett rättssamhälle. Ursäkten från TV4 lär inte vara genuint och ärligt menad, utan är en pudel som varje kommunikatör rekommenderar när man har gjort bort sig offentligt. Journalisten verkar förstås inte som en solitär, utan är medarbetare i en kultur där många anser det godkänt att agera med våld mot meningsmotståndare, så länge motståndaren betraktas som höger.

En myndighet som ska ha beröm är Försvarsmakten. Försvarsmakten har en värdegrund och en uppförandekod. När texterna hörande till uppförandekoden inte var riktigt förenliga med grundlagen ändrade man dem utan knot. Kort sagt visade man gott ledarskap genom att förstå sin uppgift i samhället, och som representant för statens våldsmonopol föregick man med ett mycket gott exempel.  Jag önskar att fler myndigheter var som Försvarsmakten och faktiskt värnade grundlagen och inte en fiktiv ”värdegrundlag” som många verkar ha som ledstjärna för sitt aktivistiska tjänstemannaskap. En tjänsteman bör endast agera efter vad grundlag, lag och förordning säger att de skall.

Det är därför MED anser att tjänstemannaansvaret måste återupprättas fullt ut. Ansvar ska kunna utkrävas av tjänstemän som inte förstått vikten av att de ska verka inom ramen för gällande lagstiftning och inte hitta på egna gummiparagrafer baserat på en värdegrund. Demokratins grundvalar är för viktiga för att upplåtas till enskilda tjänstemäns godtycke och bristande känsla för vad som är rätt och riktigt enligt lagstiftarens intention.

Jag tackar alla de tjänstemän i det offentliga som verkar inom de ramar som har satts av lagstiftaren. Ni är alla demokratins tysta hjältar, som ser till att Sverige fungerar. Medborgerlig Samling har för övrigt anmält Svenska institutet till Justitieombudsmannen, för att få ett klargörande kring hur myndigheten hanterat blockeringslistan på Twitter.

Värdegrundlagen finns inte och skall därmed inte användas vid myndighetsutövning.

Kai Rämö

Ledamot Riksstyrelsen för Medborgerlig Samling

 

___________________________________________________________________________

Detta är ett debattinlägg på MED-bloggen. MED anser ämnet viktigt att diskutera men håller som parti inte nödvändigtvis med skribenten. Inlägg som är uttryck för partiets mening publiceras i kategorin ”MED tycker”.

4 reaktioner till “Värdegrundlagen – Sveriges farligaste lag!

 1. Tack, Kai Rämö! Välformulerat! Det är skrämmande att våra myndigheter nu söker vägar att kringgå några av demokratins mest grundläggande lagar i syfte att hänga ut enskilda medborgare med ”felaktiga” åsikter.

  Gilla

 2. Precis så!

  I sin intervju hus Dave Rubin sade en juridikprofessor att vanliga lagar reglerar alla, grundlagen reglerar de lagstiftande.

  I USA svär presidenten uttryckligen att försvara grundlagen. Norges nationaldag firas till minne av grundlagens undertecknande.

  Sverige kunde gärna ta det på lite större allvar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s