Inlägget som GP inte ville ta in

IMG_1459

I en text på GP:s ledarsida den 24 april ondgör sig skribenten Mathias Bred över att allt fler Göteborgare stödjer nya politiska alternativ. Slutsatsen tycks vara att eftersom de nya partierna riskerar att dra röster från oppositionen hjälper de Ann-Sofie Hermansson (S) att sitta kvar vid makten.

Som representanter för ett av de relativt nya partier som omnämns i artikeln häpnar vi över denna inställning. Om folket är missnöjt borde de enligt texten alltså inte ge uttryck för detta, utan istället fortsätta stödja samma politiker som gång på gång visat sig oförmögna att ta tag i de problem som vårt samhälle står inför. Som att ett eller annat riktigt beslut väger upp åratal, för att inte säga decennier, av missgrepp i Göteborg.

Breds analys påminner om en misshandlad kvinnas. ”Jo, men idag gjorde han en bra sak och var snäll. Han är nog inte så dum ändå”. Det enda som fungerar och ger verklig förändring är att lämna. Bara genom att ta steget och slänga igen dörren bakom sig kan en ny och bättre situation uppstå. Förhoppningar, vädjanden, att stå på bara knän eller argumentera, ingenting av det kommer att förändras om det hela tiden ska vara samma personer och partiorganisationer som styr, i olika konstellationer.

I Göteborg är vänskapskorruptionen utbredd och makten ärvs inom både Socialdemokraterna och Moderaterna. Oliktänkande som vågar peka på felaktiga fakta som lett till dåliga beslut tystas eller avsätts. Västlänken är ett sådant exempel på projekt där det gått snett. Förändring behövs! Därför bör Wannholts initiativ välkomnas och ses som ett resultat av att det demokratiska systemet faktiskt fungerar. När människors uppfattning i viktiga frågor avviker från de etablerade partiernas, eller när förtroendet för företrädarna försvinner, då behövs nya politiska partier.

Breds ansats visar på just sådant som människor tycker så illa om; taktiskt spel med avsikten att bevaka och behålla de egna positionerna. Folk har fått nog av detta. De vill se en politik drivas som är förankrad hos folket och som har en chans att förändra något till det bättre i samhället.

Demokrati betyder ”folkstyre”. Medborgerlig Samling består av personer med egen erfarenhet från olika yrken och samhällsområden. Vi kommer att se till att göra allt för att våra väljare ska få inflytande och vi kommer att påverka. Däri ingår också att undersöka vilka möjligheter till samarbeten som finns, både i både i Göteborg och i rikspolitiken.

Marcus-Rise-Vastra-Gotaland 3x4Marcus Rise

Ordförande för Medborgerlig Samling Västra Götaland-Halland

 

josefin-3x4

Josefin Utas

Ledamot riksstyrelsen för Medborgerlig Samling

 

_______________________________________________________________________________

Fotonot: som rubriken antyder ville alltså varken GP Ledare eller GP Debatt publicera vår text.

5 reaktioner till “Inlägget som GP inte ville ta in

 1. Jättebra! Självklart behövs MED. Vad annars kan vi göra när vi är missnöjda med det styre som finns? Och det inte finns några andra alternativ.

  Gilla

  1. Jag tror att det är nödvändigt att samlas kring ETT alternativ för att ha någon chans att påverka.

   Det har blivit för många nu med Öppna Göteborg osv…

   Gilla

 2. Övertolkar ni inte inlägget på ledarsidan i GP? Jag uppfattar att ni har i stort sett samma grundanalys. Att det finns en slutenhet hos partierna, att alternativa partier uppkommer är förståeligt, men att det är ett dilemma att nya partier fragmenterar och förminskar den opposition som kan verka och utgöra ett alternativ.

  Gilla

  1. Man kan hålla med GP om att oppositionen inte bör splittras på nya partier.

   Mathias Bred skriver också det är bättre att rösta på Vägvalet.

   Men jag kan inte hålla med honom om att alliansen blivit bättre.

   Därför behövs ett alternativ.

   Man kan också fråga sig varför GP inte ville ta in svaret.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s