”En del människor byter parti för sin övertygelses skull. Andra byter övertygelse för sitt partis skull.” (Winston Churchill)

Jag har efter att ha varit medlem i Moderaterna sedan april 1970 beslutat mig för att inte förnya mitt medlemskap i partiet. Det är inget lätt beslut, det är något som har växt fram när jag sett hur de politiska mål och visioner jag haft och arbetat för hela mitt liv – sedan jag som 14-åring blev medlem i Moderat Skolungdom (MSU) och Moderata Ungdomsförbundet i Helsingborg (MUF) – bytts ut, tolkats om eller bara försvunnit.

Hela min tonårstid var det MSU och MUF som gällde. Det var där jag hade mina kompisar. Det var på MUF-lokalen jag tillbringade all min lediga tid och även tid då jag borde gjort annat. Många av mina dåvarande MUF-kompisar har blivit vänner för livet, människor som än idag står mig väldigt nära.

I Helsingborg hann jag med att vara ordförande för MSU för MUF-föreningen, jag var valombudsman för partiet 1979. Året därpå blev jag MUF-ombudsman, först för MUF i Helsingborg och året därpå för hela Malmöhusdistriktet.

Jag har som opinionsjournalist och chefredaktör varit moderat ledarskribent. Jag har haft kommunala uppdrag för Moderaterna i Helsingborg, Göteborg och på Gotland – det första efter valet 1979. Vid valet 2006 fick jag väljarnas förtroende i Gotlands län att representera moderaterna i riksdagen. I den moderata riksdagsgruppen träffade jag många dugliga, hängivna och strävsamma människor. Människor som jag hyser den allra största respekt för och flera som jag idag har förmånen att kunna kalla mina vänner.

Jag kände redan under mina fyra år i riksdagen att mitt gamla parti allt mer distanserade sig från mina åsikter och mina uppfattningar om hur det politiska arbetet i ett parti ska gå till. Hade det inte varit för alla de vänner mina år i ungdomsförbund och parti gett mig hade jag förmodligen övergett mitt medlemskap för flera år sedan. Men till sist har jag nu nått en punkt då sprickan mellan ”mitt” parti och mina åsikter blivit allt för stor för att jag skulle kunna vara kvar. Partiets sätt att utöva makt över sina företrädare har ”utvecklats” på ett sätt som jag inte kan ställa mig bakom. Åsikter och idéer har blivit en utbytbar handelsvara utan förankring i ideologi eller visioner.

Jag hoppas att jag efter min sorti även i fortsättningen kan kalla mina vänner inom Moderaterna för vänner även om vi inte längre är medlemmar i samma parti. Jag önskar Er all lycka och välgång, både inom politiken och utanför.

Efter 47 år lämnar jag nu Moderaterna. Hädanefter har jag partibeteckningen MED – Medborgerlig Samling.

Rolf K Nilsson

 

Rolf K Nilsson

Medlem i Medborgerlig Samling

4 reaktioner till “Efter 47 år lämnar jag nu Moderaterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s