Efter en omfattande utveckling av partiprogrammet på olika områden, efter officiell registrering av partinamnet, efter en riksstämma som valt ny partiledning är det dags för Medborgerlig Samling (MED) att träda ut i manegen. Det viktiga är inte att Sverige har fått ett nytt parti. Det är att de svenska väljarna får möjlighet att rösta på en ny politik hösten 2018.

Sverige mår på många sätt bra. Vår ekonomi är ganska stark, våra statsfinanser i ganska god ordning. Sysselsättningen ganska hög – det rullar på. Men vårt land hotas samtidigt av ett antal monster som nu börjar flyta upp till ytan och bli uppenbara för allt fler.

Polis och rättsväsende förefaller ha lämnat walk-over, både när det gäller mängdbrotten och de så kallade utanförskapsområdena. Vårt militära försvar kan inte avskräcka en angripare i händelse av en internationell kris. Skolans misslyckande har blivit en följetong utan tecken på vändning. Den exceptionella invandringen 2015-2016 har lett till mycket stora kostnader och till olika slag av problem för såväl de mottagande kommunerna som för de nyanlända själva.

Gemensamt för alla de här områdena är att vi inte ser tecken på någon avgörande förbättring. Regering och opposition har gång på gång vidtagit eller föreslagit åtgärder som inte i grunden vänder den nedåtgående trenden. En ”satsning” med några hundra miljoner, ett ”åtgärdspaket” utan effekt, en nationell samordnare utan ”tänder”, ytterligare småjusteringar i regelverk som länge visat sig dysfunktionella. Ingenting tyder på att de partier som dominerar politiken i Sverige har sett allvaret i situationen och förmått tänka utanför boxen.

De problem som människor möter i sin vardag är grundbulten i vår politik. Och om det finns ett problem duger det inte att fortsätta i gamla spår. Vårt program har på område efter område satt fingret på det som inte fungerar och sett behovet att välja en ny väg. I många fall har det handlat om att avskaffa det som länge har uppfattats som den enda möjliga ordningen. Men det som inte fungerar måste lämna plats för det som vi i stället behöver utveckla.

Pragmatism är viktig. Men ett politiskt parti behöver också en ideologisk kompass som visar vägen när vi ställs inför nya problem. MED identifierar sig som ett liberalkonservativt parti. Vi vill se till människors behov av såväl frihet som trygghet, och bygger därför vår politik på en kombination av klassisk liberalism och förnuftsbaserad konservatism. Vi ser ett fritt näringsliv och frihandel som grunden för vårt välstånd och vill ge det civila samhället en större tyngd i förhållande till staten.

De gamla partierna har sedan länge sett antalet medlemmar successivt minska. Det stör dem inte eftersom partistödet gör det möjligt att fortsätta en centraldirigerad verksamhet oberoende av medlemmarnas bidrag. Och på så sätt kan det politiska spelet fortsätta med regeringar som inte regerar och en opposition som inte opponerar. MED vill avskaffa partistödet. Vi är ett parti som bärs upp av våra medlemmar. Om du inte redan är medlem, kom MED och hjälp oss att vända Sverige!

lennartgoranssonLennart Göranson

Medlem i Medborgerlig Samling

 

7 reaktioner till “Därför behövs MED

    1. Det beror på vad man menar med globalism. Vi är för frihandel, NATO-medlemskap och fortsatt medlemskap i ett reformerat EU. Men vi ser det inte som hållbart att människor i stora mängder på ett okontrollerat sätt ska kunna migrera till Sverige av ekonomiska skäl.

      Gilla

      1. I Globalismen ingår frihandelsavtalen TTIP och CETA som väldigt viktiga förutsättningar för genomförandet av Globalismen! Detta borde ni ju känna till! Var står ni alltså när det gäller dessa saker?

        Gilla

  1. Vart står Medborgerlig Samling när det gäller CETA-avtalet och GMO? Frihandel i sig är bra men CETA-avtalet med dess ISDS-klausul som ger företag rätt att stämma stater är förenat med mycket stora risker. Ett ja till CETA-avtalet bör från Sveriges sida vara villkorat att bland annat miljö, hälsa och fackliga rättigheter inte ses som handelshinder. När det gäller GMO så ser jag svenskt jordbruk som en nationell säkerhetsfråga och därmed att Sverige ska vara GMO-fritt. Svenskt jordbruk med sin höga standard på exempelvis djurhållning och låga antibiotikaanvändning borde kunna öka sin export. När det gäller NATO-frågan anser jag att det är rimligt att svenska folket i första hand får avgöra frågan i en folkomröstning.

    Gilla

    1. Skyddet av miljö och natur är ett kärnvärde för Medborgerlig Samling. Miljöfrågor har emellertid kommit att laddas med ideologi och drivas på annan grund än fakta, evidens och rimliga avvägningar. Vi vill föra in fler frågor i miljöpolitiken än de som hittills kommit att dominera debatten. När det specifikt gäller GMO har vi inte kategoriskt tagit ställning mot deras användning och de krav som du anser bör ställas på CETA-avtalet är i dagsläget inte en del av vårt program.

      Gilla

Lämna en kommentar