Börjar IS bli aktivt i Sverige?

Har IS börjat bli aktivt i Sverige? Dådet där en man brände ned en föreningslokal i Malmö genom att kasta in molotovcocktails i byggnaden, beskrivs av åklagaren som ett terrordåd. IS har tagit på sig ansvaret för dådet och i 30-åringens hem fanns material som hyllade IS på hans dator liksom beskrivningar av hur man tillverkar bomber.

Lokalen som var målet för dådet inhyste en shiamuslimsk föreningslokal, eller som åklagaren beskriver den, en bönelokal. Möjligen fanns det ett dubbelt nyttjande av lokalen, vilket inte är ovanligt. 30-åringen hade, enligt åklagaren, som syfte att ”injaga allvarlig fruktan hos en befolkningsgrupp, i detta fall muslimska shiiter”. IS betraktar shiamuslimer som polyteister och avfällingar, vilket i deras ögon legitimerar en dödsdom.

Att sunniextremister har en konfliktfylld syn på shiamuslimer är inte något nytt i Mellanöstern och sedan en tid tillbaka är det inte heller nytt i Malmö. Enligt en gammal slogan så är ju Malmö ett världen i miniatyr, men det var kanske inte det här man hade tänkt sig. Konflikten styr en avsevärd del av den politiska utvecklingen i flera regioner. Det som är nytt är att dådet mot Shiamoskéen tycks ha en koppling till IS.

Om detta stämmer så har vi således det första genomförda fallet av IS-terrorism i Sverige. Taimour Abdelwahhab, självmordsbombaren på Bryggaregatan, hänvisade också till den s.k. Islamiska Staten i sin motivering av dådet med orden:

Nu har islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er. Vi finns nu här i Europa och i Sverige, vi är en verklighet, inget påhitt, mer vill jag inte säga om detta.

Kommer Trump få rätt till slut om detta dåd? När han beskrev det som ett terrordåd, möttes han först av oförstånd och sedan stora protester från svenskt håll! Vi är, som land, inte direkt benägna att se faran som ligger i den jihadism som plågar västvärlden just nu och vi vill inte se att den befinner sig rätt under näsan på oss.

IS har enligt olika källor tagit på sig dådet i sina egna publikationer. Liksom ett antal andra jihadistiska grupper uppmanar man muslimer i Europa, även Sverige, att utföra terrordåd i landet där man bor. I IS egen publikation Rumiyah har man uppmanat till knivdåd mot civila, lastbilar som lämpliga fordon för att köra in i folksamlingar, liksom uppmaningar till mordbrand mot bland annat kyrkor och avfällingar. Även tips på egen napalmtillverkning och molotovcocktails varav den senare nämns som en favorit eftersom:

due to the fast rate at which gasoline burns away, it is better that one transforms the contents of his Molotov cocktail into a sticky, long-burning napalm solution, to ensure – by Allah’s permission – that the intended target properly catches fire before the gas finishes burning.

IS fungerar inte bara som en enhetlig armé i det område som kontrolleras av IS. De fungerar lika mycket som en inspirationskälla och ett moraliskt ledarskap för jihadisterna som en formell struktur. De hetsar muslimer i Europa att slå till mot oss. Den åtalade var i detta fall bevisligen inspirerad av IS, IS har bevisligen önskat ta på sig dådet och det är även så organisationen fungerar. Alla dåd som är inspirerade av IS, alla dåd av ensamvargar som kan sägas ha inspirerats av dem, ska betecknas som IS-dåd! Den fiende som vi står inför idag är inte så mycket en konkret organisation med invasionsplaner som ett löst nätverk av jihadister.

mons-3x4

 
Mons Krabbe,
Integrationspolitisk talesperson, Medborgerlig Samling.

 

 

edward-norden-3x4

Edward Nordén,
Vice ordförande, Medborgerlig Samling Skåne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s