Vapenomröstningen är en illa spelad fars

Det är en illa spelad fars från början till slut.

Imorgon ska Europaparlamentet rösta om det nya vapendirektivet. Efter terrordåden i Paris har man försökt forcera beslutet utan vare sig en konsekvensanalys eller korrekt information.

Sverige har av någon outgrundlig anledning varit drivande i frågan, trots riksdagsbeslut om motsatsen. Detta genom polisens vapenansvarige Peter Thorsell och justitiedepartementets namnkunnige Nils Hänninger som lokomotiv. Det finns flera punkter där man kan ifrågasätta metod och vad som börjat ses som tjänstemannaaktivism. Undanhållna remissvar, bland annat Försvarsmaktens, där alla utom Polisen och Tullen avvisade direktivet. Polismyndighetens svar skrevs av densamme Peter Thorsell.

Just Försvarsmaktens avslag är det viktigaste och man går så långt som att säga att ”De förslagna ändringarna skulle innebära men för totalförsvaret och för förbandens krigsduglighet”.

Försvarsmakten anser därför att det är nödvändigt att EU:s vapendirektiv och svensk vapenlagstiftning även fortsättningsvis möjliggör att medlemmar i civila skytteorganisationer kan inneha såväl hel- som halvautomatiska vapen. Försvarsmakten menar vidare att det är nödvändigt att en konsekvensanalys genomförs, där även konsekvenserna för försvarsförmågan belyses, innan beslut i frågan fattas”, skriver de vidare i sitt remissvar.

Trots att direktivet blev tillbakavisat först även i EU så har man fortsatt utifrån vissa kompromisser från det ursprungliga förslaget. Kompromisserna har samtidigt gjort förslaget ännu mindre applicerbart på terrorism. Så mycket att man publikt har fått konstatera att det nu inte ens berör terrorism längre. Mot brottslingar är det inte effektivt. Kvar står ett vapendirektiv som bara slår mot laglydiga vapenägare. En risk mot såväl jägare som ett förbud mot en stor del av sportskytte.

Ett exempel på vad följden kan bli är att jag, som sportskytt, kanske (!) kan få köpa och inneha magasin till vapen om jag söker ny licens på de jag redan har. Den licensen skulle då jämställa vissa av sportskyttevapnen vid krigsmateriel istället, vilket skulle betyda att ingen skulle kunna korsa gränsen med dem till tävlingar. I mitt fall betyder det att jag inte kan delta i VM i augusti, trots att jag är uttagen till det, eftersom jag inte kan ta med mig det som behövs i vapenväg för att delta. En absurd situation för oss seriösa sportskyttar som deltar i SM, EM och VM utöver att vi utbildar lämpliga skyttar under strikt kontroll. Många gånger just för försvarets räkning.

Om vapendirektivet går igenom får respektive medlemsland ge undantag från regelverket för just sportskyttar. Men, man kan också gå långt åt motsatt håll. Utifrån hur agerandet har sett ut från Sveriges sida, så utgår vi ifrån att både sportskyttar och jägare kommer att få en svårare situation och inte lättare. Tjänstemän har flera gånger tagit över licensärenden för att ge avslag. Vid flera tillfällen har både tjänsteman och myndighet fått vika sig efter överklagan. Det är en orimlig praxis att avslå lagliga vapen till hederliga och skötsamma sportskyttar och jägare. För det är vad det rör sig om.

Utifrån den statistik som finns är det klarlagt att lagliga vapen utgör en mikroskopisk del av de vapen som återfinns i kriminella miljöer, liksom vid brott. Terrorister söker inte licens och berörs inte av detta i någon mening överhuvudtaget. Det berör bara jägare och sportskyttar, liksom poliser och militärer som övar privat.

Det är fullständigt orimligt att ett vapendirektiv avsett för att säkra Sverige och Europa mot terrorism och grov kriminalitet omvandlas till något som försvagar totalförsvaret, förbjuder delar av sportskyttet, försämrar jägares möjligheter men inte någonstans kommer åt illegala vapen, kriminalitet eller terrorism.

Direktivet bör åka i papperskorgen, tjänstemannaansvaret bör tillämpas på nämnda individer och svenska vapenägare bör rösta bort ansvariga politiker som låter denna farsen fortgå. Däri inkluderas både S, Mp och M.

Jag ämnar motverka beslutet och verka för att laglydiga jägare och sportskyttar får större frihet samt att illegala vapeninnehavare och terrorister får mindre friheter.

sunnermarkFredrik Sunnermark

Medlem i Medborgerlig Samling Sörmland

 

__________________________________________________________________

Detta är ett debattinlägg på MED-bloggen. MED anser ämnet viktigt att diskutera men håller som parti inte nödvändigtvis med skribenten. Inlägg som är uttryck för partiets mening publiceras i kategorin ”MED tycker”.

 

 

 

2 reaktioner till “Vapenomröstningen är en illa spelad fars

  1. Ja! Nu vet vi hur det gick. Någon som ser anledning till förvåning? Nu följer man på EU-nivå den trend/vana som under flera decennier etablerats i Sverige. Lagstiftning som har nära noll värde, när det gäller att lagföra grovt kriminella eller terrorister, men träffsäkert försvårar för legitima vapeninnehavare. Vilken skämtvärld vi lever i!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s