Sanningsministeriet har talat

Sverige hamnade oförhappandes under lupp när Donald Trump överraskande insinuerade att något stort hade hänt i landet. Taggar som #lastnightinsweden och #Swedenlastnight blev genast populära på nätet och ett tag såg det ut som det hela skulle stanna där, som ett skämt. Men ingen rök utan eld tänkte vissa och plötsligt började oberoende journalister gräva i svenska förhållanden kring brottslighet och migration.

Ett slag om narrativet utspelade sig under några dagar i media såväl som på sociala medier. En våg byggdes upp som snart blev så stark att regeringen via Utrikesdepartementet till sist kände sig nödgad att publicera ett slags Q&A-dokument med tillhörande finstämda svartvita bilder på ministrar som luftade sina tankar om Sverige och de utmaningar landet står inför.

Dokumentet är rakt igenom häpnadsväckande läsning. Tonen är naivistisk, språket undermåligt och upplägget bitvis ohederligt. Källhänvisningar finns på ett par ställen, dock utan länkar för den vetgirige att faktachecka. Äpplen och päron blandas friskt och de fakta som presenteras består av små lösryckta bitar, ibland från studier på 10-15 år gamla data. Att välja ut de fakta som passar ens syfte och inte redovisa hela bilden kallas i forskningssammanhang för ”cherry picking” och är givetvis ohederligt och förkastligt. I texten blandas fakta och spekulation huller om buller, högt och lågt. Låt oss titta närmare på några exempel.

Claim: ”There has been a major increase in gun violence in Sweden.”

I sitt bemötande av detta gör UD en fuling. Frågan gäller ”gun violence” men man väljer att inleda svaret med en lång utläggning om det mer generella ”violence” som avledning. Längre ned i svaret bekräftas att antalet skjutningar faktiskt var 20 % högre 2014 jämfört med 2006. När det gäller ”violence” i generella termer väljer man att titta på en helt annan tidsperiod, de senaste 20 åren, och påstår att våldet är på nedgång och att det i själva verket bara är folks ”uppfattning” eller ”upplevelse” att våldet ökar. Här väljer man givetvis att utelämna källhänvisning eftersom påståendet är absurt. Det enda området med sjunkande trend de senaste 20 åren inom våldsbrottslighet är det dödliga våldet som minskar bland annat på grund av medicinska framsteg. Minskningen ses över hela Europa men inte lika starkt i Sverige. Antalet mordförsök har legat stabilt under de senaste tio åren (Källa BRÅs statistikdatabas).

Claim: ”There has been a major increase in the number of rapes in Sweden.”

UD bemöter detta med att antalet anmälda våldtäkter har ökat men bortförklarar samtidigt med att beskriva de metodologiska problem som till exempel gör det svårt att jämföra svensk sexualbrottsstatistik med andra länders eller nationellt över tid. Att inte kunna jämföra är absolut ett problem men hade man varit intresserad av att ge en lite mer nyanserad lägesbeskrivning hade man kunnat presentera statistiken för anmälda våldtäkter sedan 2005 då våldtäktsbegreppet utvidgades. Då kan man nämligen konstatera att antalet anmälda våldtäkter har ökat från knappt 4000 fall per år 2005 till att ligga ganska stabilt 2010-2014 kring 6000 fall per år (Källa BRÅs statistikdatabas).

Claim: ”Refugees are behind the increase in crime, but the authorities are covering it up.”

UD visar här prov på listig formuleringsteknik i sitt bemötande. Genom att formulera ”claimet” i två delar kan man välja att hoppa över del ett och bara svara på del två. UD förklarar att i absoluta tal är det fler svenskfödda som begår brott än de med utländsk bakgrund. Ett självklart förhållande med tanke på att den senare gruppen utgörs av 1,5 miljoner personer. Man passar även på att nämna att majoriteten av de utlandsfödda aldrig begår något brott. Ja det var då för väl, det omvända hade ju varit mycket anmärkningsvärt! Själva ”claimet” bemöts inte ens, så vi får ta och reda ut det här istället. Vi vet från BRÅ-rapporten ”Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet” (2005) att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. Vi vet även från statistik via Migrationsverket och SCB att andelen utlandsfödda ökar i Sverige. Ganska enkel matematik således!

Hur är det med påstående att regering och myndigheter inte har något att vinna på att undanhålla information och statistik från befolkningen då? Här kan vi inte ta fram statistik utan får förlita oss på slutledningsförmåga. Kan det vara så att regeringen under lång tid investerat mycket prestige i en migrationspolitik som nu visar sig vara lite ogenomtänkt? Eftersom Morgan Johansson bestämt avvisar alla krav på att ta fram nya siffror angående invandring och brottslighet kan man nästan misstänka det.

Claim: ”The high level of immigration means that the system in Sweden is on the verge of collapse.”

Här väljer UD att svara med ett resolut NEJ och hänvisar till den starka BNP-tillväxten som Sverige just nu åtnjuter. Det är ett bekvämt mått eftersom det ger intryck av att något växer och mår bra. Men få medborgare upplever idag att samhällets basfunktioner är tip top. Polis, sjukvård, skola, försvar, socialtjänst är alla kraftigt överbelastade och flera av dessa verksamheter budgeteras i kommunerna, vilka i runda slängar får 100 000 nya individer in i försörjningsstöd i år efter utslussning av nyanlända från det statliga etableringsprogrammet. Sammantaget, en vikande skattebas och ökande utgifter för samtlig offentligt finansierad verksamhet för inte associationerna till en problemfri Tesla direkt.

Att regeringen känner sig så pressad angående Sverigebilden att man tvingas hasta fram ett slarvigt och ofullständigt ”faktadokument” ger intryck av desperat krishantering. Regeringen håller på att förlora kontrollen över narrativet och det är skrämmande för den. Att värna om demokrati och öppenhet i samma andetag som man försöker sig på att korrigera människors verklighetsbild ekar bara falskt.

Man hade här ett gyllene tillfälle att visa mognad och återvinna förtroende genom att presentera en saklig och balanserad bild. Istället valde man att presentera ensidig propaganda.

Nyligen meddelade regeringen att man ämnar försöka stoppa ”fake news” på nätet. Vad hände med tilltron till de bildade medborgarna? Har Sverige ett Sanningsministerium nu? Det verkar inte bättre.

Vi i Medborgerlig Samling är allvarligt oroade över vart Socialdemokraterna egentligen är på väg, och i förlängningen hela landet om Socialdemokraterna får fortsätta styra. En regering med en så pass bristande förståelse för såväl demokratiska principer som vikten av sakligt redovisad fakta är varken värdig eller kompetent att styra landet i dessa turbulenta tider.

carolin-nielsen-3x4Carolin Nielsen

Styrelseledamot Medborgerlig Samling

 

4 reaktioner till “Sanningsministeriet har talat

 1. Hasse Aro (170118) säger emot Regeringens påståenden:
  http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/sexualbrotten-%C3%B6kar-kraftigt-chocksiffra-3744596

  Elisabeth Höglund och Peter Springare och Leif GW Persson likaså:
  https://elisabethoglund.se/blogg/igar-kvall-vred-gw-och-svt-vapnet-ur-handerna-pa-sverigedemokraterna/

  Vi löser problemen bara och enbart genom att se verkligheten som den är.
  https://www.dagenssamhalle.se/kronika/brottsstatistik-aer-pusselbitar-som-hjaelper-oss-31048

  Gilla

 2. Visst ser BNP bra ut men betänk att BNP blåses upp med c:a 2% är en följd av ökad KONSUMTION pga invandringen. dessutom tillkommer stora kommunala ”investeringar” i exempelvis skolor. Att det inte finns lärare för dessa skolor är en annan femma.
  Ser man dessutom på BNP per capita ser det ganska illa ut.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s