Allmänna arvsfonden är en statlig fond som tar hand om medel från dödsbon när det saknas arvingar. Ursprungligen, efter bildandet 1928, gav fonden framförallt pengar till barnhem och till stora, fattiga familjer. Tanken att just barn och unga som levde under svåra förhållanden skulle kunna få del av medlen är lätt att förstå. Avlidna som inte själva hade några arvingar skulle knappast misstycka om pengarna gick till barn som inte hade fått en god start i livet.

I dag har Allmänna arvsfonden ett marknadsvärde om drygt 7 miljarder kronor (per den 31/12 2015) och 642 miljoner kronor delades ut under år 2015. Fördelningen av medel har dock en helt annan karaktär och andra syften än vad som var fallet 1928. Jag uppmanar verkligen alla att gå in och bläddra runt lite bland de bidragsberättigade projekten på fondens hemsida. Vad går egentligen våra hädangångnas pengar till?

Vad som möter en skulle kunna vara satir om urspårad identitetspolitik, normkritik och infantilt, sinnesförvirrat trams. Nu är det dock inte satir, utan verklighet. Man översköljs av en flod av projektrubriker i stil med ”Röst!”, ”Afrosvenska akademin”, ”Brytiga böcker” och ”VAHÀK – kolonialism, heterosexualitet och våra drömmar om något bättre”. Såhär fortsätter det i oändlighet.

Till råga på allt går bidragen från fonden i åtskilliga fall till tämligen extrema organisationer, såsom föreningar med islamistisk agenda och organisationer som tar identitetspolitiken till nya höjder. Kvarlåtenskap från avlidna som skulle gå till att hjälpa barn, ungdomar och handikappade har till stor del kommit att strömma in i en ideologiproduktion som väl snarare syftar till att slita sönder samhället än att vårda och förbättra.

SVT har nyligen (http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/fiasko-for-malmos-arbete-mot-valdsbejakande-extremism) uppmärksammat hur flera miljoner har betalats till en liten förening i Malmö inom ramen för ett projekt som skulle avvärja resor till Syrien för att strida för terrorgrupper. Allmänna arvsfonden var största finansiär. Projektet har hittills, enligt uppgift, avvärjt en (1) resa i stället för målsättningen femtio. Personen i fråga var inte på väg att ta värvning hos IS eller liknande, utan hos IS fiender – kurdiska YPG. Även detta skulle kunna vara satir. Även detta är dessvärre en realitet.

Det står klart att lagen och förordningen som styr Allmänna arvsfondens verksamhet måste ändras i grunden. Bidragsutdelningen har utvecklats i allt mer politiserad riktning. Dagens prioriteringar är inget mindre än ett hån mot alla de avlidna som inte har någonting med dessa samtida vänsterideologier att göra, utan förmodligen hade velat se att medlen gick till någonting gott och långsiktigt. Kanske någonting till gagn för den egna hembygden eller stadsdelen?

I dagsläget finns det bara ett råd att ge till dem som inte har några legala arvingar, eller löper risken att sakna sådana: upprätta testamente. Bestäm för allt i världen själva över vad er kvarlåtenskap ska användas till.

ilan-3x4Ilan Sadé

Partiledare för Medborgerlig Samling

10 thoughts on “Allmänna arvsfonden ett hån mot de avlidna

  1. Det är som med allt annat som finns kvar i Sverige, det finns ingen fungerande organisation. Alla lönsamma fungerande företag måste ha en ledning som har koll på allt. Sverige har ingen ledning, bara yrkespolitiker som aldrig har arbetat på ett riktigt sätt. De har ingen erfarenhet att bygga upp och styra varken ekonomi eller organisationer. Därför reagerar de inte när det fortfarande finns det som skrivs om ovan.

    Liked by 1 person

  2. @ Ilan Sadé,

    Detta är inte seriöst. En sjuåring kan presentera samma argumentation.

    Vad vill du ändra? Hur ska ett rimlig regelverk se ut? Att bara gnälla rakt ut i luften kan alla göra. Det är inget fel i det, om man inte hävdar att man är rätt person att åtgärda problemen. Men just detta hävdar du. Då åligger det dig att prestera betydligt bättre.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s