Fake News från Rosenbad

I dessa dagar är det två grupper som predikar för oss, den obildade populasen att vi inte skall läsa vad som skrivs i alternativa medier. Detta eftersom dessa enligt dem till stora delar sägs bestå av så kallade “fake news”. Alltså fabricerade och vinklade nyheter som skapats av någon med en egen agenda. De två grupper som står med stämpeln “censur” klar bakom ryggen är de etablerade politikerna och dito journalisterna.

I det läget kunde man ju tycka att politikerna själva lämpligen inte skulle göra detta, utan föregå med gott exempel. Men nu är det Sverige vi lever i.

Den 31 januari twittrade Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin angående det faktum att Anna Kinberg Batra kan tänka sig, att som hon uttrycker det, samarbeta med SD. Detta eftersom Kinberg Batra är bekymrad över läget i Sverige. Som motargument hänvisar Lövin, själv med ett förflutet som journalist, till en artikel som sägs bevisa att “Sverige äger”. Lövin hävdar att det är World Economic Forum (WEF) som ligger bakom artikeln i fråga. Men den som läser artikeln till slutet möts av en disclaimer: ett påpekande från redaktören hos WEF om att WEF inte står bakom artikeln utan att det som uttrycks är skribentens personliga uppfattning. En journalistutbildad politiker hävdar alltså något som inte är sant, men som onekligen överensstämmer med hennes personliga agenda.

Som journalistutbildad kunde man ju tycka att hon borde kunna tillräckligt mycket om källkritik för att i alla fall läsa till punkt. Eller om hon nu gjort det, varför väljer hon att medvetet vilseleda oss väljare?

De som med grötmyndig stämma pekar med hela handen och hävdar att de vet vad som är bäst för oss borde sopa rent framför sin egen dörr först.

Det behövs en ny sorts politiker i Sveriges Riksdag. Personer med integritet som inte tar genvägar för att få sitt budskap att stämma med verkligheten. Som aktiv i Medborgerlig Samling ser jag det som ytterligare en bekräftelse på att vi behövs som ett alternativ till vad den etablerade politikerkåren till stora delar har blivit.

karl-h-3x4Karl Haargaard

Adjungerad ledamot, Medborgerlig Samling Västra Götaland – Halland

5 reaktioner till “Fake News från Rosenbad

 1. Vad gäller fake news så förmedlar vår regering och riksdag fake news konstant då alla utom SD lever i en intalad illusion om att allt bara är utmaningar och migration är berikande för vårt land både kulturellt och ekonomisk om inte på kort sikt så på lång sikt. Med denna målbild blir allt fake News våra politiker levererar och framför allt vår regering då dom just nu styr skutan med utgångs punkt denna förvrida illusion!

  Allt Stefan, Ygeman, Morgan, Andersson, strandhäll, lövin eller någon annan vår sektliknande regering! Dom kommer att fortsätta att förneka pga att i Sverige är det inte straffbart att förstöra sitt land innefrån självaste regering och riksdag!

  Sverige har sprängt pendeln som håller en demokrati i schakt.

  Demokratin blev vårt fall!

  Gilla

 2. Som jag ser det så finns det två sorters ”fake news”:

  Den ena består av dåligt underbyggd (rent av naiv) journalistik, där rena gissningar, antaganden och förhoppningar har presenterats som fakta. Ett exempel på detta är att det inte skulle finnas några jihadister i flyktingströmmarna.

  Den andra sorten består av medveten desinformation. Ett exempel på detta är att flyktinginvandringen skulle vara ekonomiskt lönsam. Det har till leda propagerats för att den skulle vara lönsam ”på sikt” utan att, mig veterligen, ens presentera en GISSNING på vad ”på sikt” egentligen innebär. Trots att nationalekonomer som exempelvis Tino Sanandaji har visat statistik som talar emot ett sådant påstående har det ändå presenterats som fakta.

  Som ett resultat av att de politiska vindarna vänder har etablissemanget dessutom börjat att förespråka censur, med förevändningen att de vill ”skydda oss” emot ”felaktig information”. Ett exempel på detta är när självaste demokratiministern, Alice Bah Kuhnke, beträffande det som skrivs på Facebook, bland annat sa ”Vi vill ju alla att förändringsarbetet ska ske frivilligt. Om det inte lyckas är vi många regeringar och ministrar i Norden som är beredda att ta nästa steg. Det skulle vara att ta fram tvingande åtgärder” (http://www.expressen.se/ledare/lat-inte-facebook-bli-sanningsministeriet/). Vi har också sett liknande förslag i Tyskland (också beträffande Facebook), där det har talats om skyhöga bötesbelopp för att publicera ”felaktig information”.

  Jag tycker att det rent skrämmade att Sveriges DEMOKRATIMINISTER, i rena rama diktaturandan, talar om ”tvingande åtgärder”. Det gör det uppenbart att så kallad ”fake news” egentligen inte är ett problem för befolkningen, det är ett problem för etablissemanget…

  Gilla

  1. @ Magnus Fahlström,

   Angående demokratiministrar tycker jag nog att rekordet för totalitära tendenser fortfarande innehas av Nyamko Sabuni. Hon förklarade helt öppet och allvarligt att folkomröstningar är en fara för demokratin! Detta var i samband med att Schweiz, en verklig demokrati, röstade om förbud mot minareter.

   Hela sjuklövern är, och har länge varit, en styggelse.

   Gilla

   1. Man kan verkligen undra hur resonemanget går när en demokratiskt vald minister tycker att folkomröstningar är en fara för demokratin :-/

    Gilla

 3. Magnus! Ministrar(statsråd) är inte ”demokratiskt vald minister”, dom är tvärtemot utnämnda av statsministern. Statsministern är heller inte vald, men är den som utpekas av Riksdagens talman för att bilda en regering.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s