Vad menar du med skrämselpropaganda Sarnecki?

Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki spekulerade i SVT Opinion 2017-01-23 över vilken skrämselpropaganda som populistiska partier kommer använda inför valet 2018. Han fastnade för invandring och brott. Han verkade bekymrad över om någon skulle tro att ”skrämselpropagandan” var sann. Däremot var han måttligt intresserad av om det han själv sa var sant.

Medborgerlig Samling är inte populister. Vi har en evidensbaserad, liberalkonservativ syn på politiken. Vi vill förstås inte ha någon skrämselpropaganda. Därför gör vi här en granskning av hans påståenden, så att läsaren själv kan göra sig en uppfattning.

Invandringen har minskat dramatiskt säger professorn. Nej det stämmer inte. Nettoinvandringen 2016 låg över 100 000, vilket är rekordhögt. Jo, antalet som söker asyl idag är lägre än tidigare, om det med tidigare menas 2015. Mer relevant är det att konstatera att under åren 2013-2016 kom totalt cirka 320 000 asylsökare enligt Migrationsverkets statistik. Det är lika många människor som bor i Malmö kommun, det vill säga Sveriges tredje största stad inklusive kringområden. Då vi idag har en akut bostadsbrist och ett nytt Malmö kommun inte byggdes 2013-2016, så kan vi anta att alla dessa människor kommer att skapa undanträngningseffekter, som bland annat den socialdemokratiske debattören Johan Westerholm hävdar.

Så ja, alla dessa nya människor belastar staten, landstingen och kommunerna när det gäller resurser, oavsett om det rör sig om boende, bidrag, sjukvård eller andra samhällsfunktioner.

Sarnecki räknar sedan upp fenomen som brinnande bilar i förorterna, no-go-zoner, gruppvåldtäkter, skjutningar med mera. Professor Sarnecki är kriminolog. Som sådan borde han veta om det var likadant på 50-talet och 80-talet, som det är idag. Men den gode professorn har inga sådana fakta att redovisa, alternativt vill han inte redovisa sakförhållanden även om statistiken finns tillgänglig. Ett av de bästa instrumenten för att visa att invandringen inte leder till ökad brottslighet vore väl för övrigt att BRÅ fick i uppdrag att löpande följa upp statistiken när det gäller invandrares brottslighet? Men Sarnecki verkar vara motståndare till den typen av faktainhämtning. Man kan undra varför en forskare inte vill ha fakta och statistik.

Att polisen är i upplösning kan man läsa genom alla inlägg som poliser i mellanchefsställning skriver, både i vanliga och i sociala medier. Nu senast polischefen i Uppsala. Sarnecki borde förhålla sig till sakuppgiften att Sverige har cirka 200 poliser per 100 000 invånare. Länder som Tyskland och Frankrike har 300-370 poliser per 100 000 invånare. Vi kan anta att kravet för polisarbete är ungefär likadant i dessa länder som i Sverige, det vill säga att polisen ska fungera dygnet runt, året om och åka ut på utryckningar. Då är det väl inte konstigt att svensk polis inte ens hinner utreda alla mord ordentligt, för att man inte är tillräckligt många i förhållande till befolkningsmängden. Jag kan svårligen tänka mig att svensk polis är 50 % mer effektiv, behöver vila 50 % mindre och utreder brotten 30 % snabbare än deras tyska och franska kollegor. Har Sarnecki fakta som tyder på det?

Rädslan breder ut sig och idag, med en icke-fungerande polis i cirka 53 utsatta områden, så kan vi konstatera två fenomen. De som bor där är gisslan inför brottslingarnas våldsmonopol, och tyvärr verkar det finnas områden med så kallad shariapolis. Kort och gott, människor lever under ett förtryck som inte är förenligt med rättssamhället eller svensk värdegrund. De människor som har råd flyr dessa områden. Ibland kallas fenomenet ”white flight”, men det är inte korrekt i det här fallet. Det är snarare en fråga om flykt av sådana personer som faktiskt lever på en arbetsinkomst och inte på bidrag. Man lämnar området för att man vill ge sina barn en tryggare framtid.

Det stämmer att de flesta människor inte utsatts för brott. Då bör dock betänkas att hur sådana siffror ser ut också påverkas av att man anpassar sig till rådande säkerhetsläge. Vi har inte längre frihet på allmän plats. Många undviker att åka till eller vistas på platser där man upplever att miljön kan vara osäker eller farlig.  Vi väljer allmänna platser och tider på dygnet som vi upplever som säkra.

Att skylla på medierna är bara fånigt. Det är som att säga att medias rapporteringsbenägenhet har ökat när det gäller våldsbrott och annan kriminalitet. Om det hade varit lika vanligt med fall från balkonger, hedersvåld, bilbränningar, skjutningar, mord och gruppvåldtäkter på 70- och 80-talen, så hade vi nog haft en mycket starkare känsla av otrygghet, i och med att media i praktiken för medborgaren bestod av Expressen, Aftonbladet, TV1, TV2 och SR.

En human politik vore att staten tog sina kärnuppgifter på allvar och levererade säkerhet och trygghet till alla invånare i Sverige, oavsett var de bor. Statistiken som visar på svensk polis oförmåga att lösa brott är katastrofal, särskilt om vi jämför med våra nordiska grannländer. Det höga antalet skjutningar i jämförelse med våra nordiska grannländer är också katastrofal.

Det vore mer hedervärt om  Sarnecki var intresserad av fakta och statistik i sina kriminologistudier istället för skönmålande av en situation som för många invånare är ett begränsat liv i otrygghet.

Men det är klart, det är lättare att ropa populist än att erkänna att om allmänheten känner sig otrygg, så måste en rättsstat säkerställa att samhället är tryggt.

Medborgerlig Samling ropar definitivt inte efter starka ledare. Vi ropar efter professorer och kriminologer som har vetenskaplig och intellektuell hederlighet och som är beredda att arbeta för en faktabaserad verklighetsbild.

kai-ramo-3x4Kai Rämö

Försvarspolitisk talesperson Medborgerlig Samling

 

 

3 reaktioner till “Vad menar du med skrämselpropaganda Sarnecki?

 1. Det är en lögn att invandringen minskar drastiskt. Antalet asylsökare har minskat men detta kompenseras delvis genom att Migrationsverket, till skillnad från ex .vis våra grannländer, godkänner flerfaldigt större andel ansökningar. Men den stora invandringen kommer nu att bli anhöriginvandringen. Jag vill minnas att man räknade med 320 000 anhöriginvandrare.

  Som en DDR-medborgare sa, att det svåraste att leva med, var den offentliga lögnen.

  Beträffande brottsligheten använder man brottsfrekvensen för personer med GODKÄND svensk grundskola. Hur många av de, som kommer hit har det? Mycket få romer har det. Hur många av utrikesfödda har det? Även manfallet för både andra och tredje generationens invandrare är avsevärt.
  Det finns tre sorters lögn: Lögn, dikt och förbannad lögn samt statistik.

  Genom att min hustru kommer från MENA (fd muslim) och har gått igenom SFI (sorgligt elementär svenska där det fuskas något otroligt) och gymnasiets svenska och engelska, vet jag att det har ljugits någonting så otroligt beträffande examina från hemlandet

  En parentes är att vid introduktionen för nyanlända faller vi bildligt på knä och talar om hur väl vi behöver invandrarna. Trots detta upphov någon sin röst och tyckte att Sverige behandlade de stackars flyktingarna värre än djur. (”….flyr för sina liv.”) Min fru talar arabiska (dialekter och klassisk) men även franska, engelska och svenska. Hon var närvarande vid sammankomsten, som hölls på arabiska med bl. a. förre ambassadören i Libanon.

  Flertalet muslimer från Afrikas Horn anser att det är ”haram” att arbeta i ett otroget land. Profeten har även sagt att det de otrogna tror sig äga, tillhör i själva verket det trogna.

  Läs gärna Lars Åberg: ”Framtidsstaden. Om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige idag?”
  Jag går i god för att innehållet i boken väl stämmer överens med vad jag fått höra från våra arabiska vänner. De är väl de få, som flytt för sina liv, då de är ateister, något som t.o.m är värre än judar. Fadern i familjen sköts till döds på en gata i Damaskus så sent som i våras.

  Gilla

  1. Mycket intressant, hade aldrig hört detaljen om ”godkänd svensk grundskola”. Att fuska med statistik är en konst som ständigt utvecklas, verkar det som.

   Gilla

 2. Ni i MED gör ett bra försök men ni kommer ALDRIG lyckas vända sveriges nedfall om ni inte erkänner att det kommer behövas repatrieringar.
  Men en god början är ju att återupprätta sanningen och den plikt man har att inte ljuga för medborgarna.
  Jerzy Snickisnacki kan gärna repatrieras tillbaka till Polen, där vet man troligen bättre hur man hanterar en sån vedervärdig typ!
  Måste vara en av de värsta kriminologer vi någonsin haft i Sverige!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s