Annie Lööf kan inte drömma bort SD

SvD Debatt 21 januari varnar Annie Lööf för att Sverige skulle ”slungas ut i ett politiskt kaos” om Centerpartiet gjorde gemensam sak med M och KD och fällde vänsterregeringen med hjälp av SD.

Men vad kallas situationen nu om inte kaos? Den som röstar C i valet 2018 kan inte veta om mandatet används för att dra i Centerns riktning eller för att hålla en farligt svag vänsterregering under armarna.

Orsaken är uppenbar. Centerpolitik är inte längre den viktigaste frågan för Centern. Lööf skriver:

Vi står fast vid vårt besked att inte göra oss beroende av SD för att kunna ta över regeringsmakten.

När mandatperioden 2014-2018 ska in i historieböckerna kommer SD lyftas fram som de som styrde hela utvecklingen. Det Lööf egentligen föreslår är att fortsätta på denna linje.

I nuläget säger sig SD vilja stödja en alliansbudget före en rödgrön. Detta kan bli fallet även efter valet 2018. Det Lööf skriver är att Centerpartiet kommer att välja bort att regera med Alliansen om Sverigedemokraterna stödjer deras budget.

Lööf drömmer om att återvända till tiden före SD:s inträde i riksdagen. Om Allianspartierna inte får egen majoritet efter valet 2018 – vilket är ett högst sannolikt scenario – kan vi inte veta vad hon gör. Hon säger att Centerpartiet är motpol både till S och SD. Men det betyder i så fall att hon lovar att vara offer för motstridiga viljor – knappast den stabila statsmannamässighet hon försöker ge sken av.

Det demokratiska systemet förutsätter att de som söker och får mandat för att förändra något, faktiskt är intresserade av att göra det. Man kan inte få allt man vill på samma gång. Det är en logisk orimlighet.

Medborgerlig Samling är fast beslutet att bidra till att ändra på hur politik bedrivs i Sverige. Till skillnad från Centerpartiet stirrar vi oss inte blinda på partietiketter och principer utan fokuserar på sakfrågorna. Vi vill bidra till lösningar istället för låsningar.

Väljarna är urbota trötta på befintliga partiers val att sätta maktspel och kortsiktiga markeringar före allt annat. Medborgarna önskar faktiska resultat som gör skillnad i samhället.

Det är uppenbart att Medborgerlig Samling behövs i Sveriges riksdag för att lösa de knutar som finns där.

Vi säger till väljarna det som alla partier borde säga: Att vi ska försöka få igenom så mycket som möjligt av vår politik i samtal, samarbete och kompromisser med andra partier. Det är att ta ansvar för samhällets väl.

josefin-3x4Josefin Utas

2:e vice ordförande Medborgerlig Samling

23 reaktioner till “Annie Lööf kan inte drömma bort SD

 1. När jag läste om detta parti så trodde jag att det var något friskt på gång,men nu inser jag o säkert många att det är ännu ett arvoden jagande, bloggen skrivs enbart av styrelsemedlemmar,toppstyrning som i alla andra partier fast de är ju registrerade som partier. Det lovas o lovas som alla andra men ingen substans o bäring

  Gilla

  1. Jag är gräsrot. Jag är medlem i MED och ser inga som helst problem med att komma till tals. Vem som helst kan yttra sig. Så jag tror du har totalt fel.

   Dessutom är det alltid mellanslag efter punkt.

   Bara som ytterligare ett tips …

   Gilla

  2. Första inlägget på denna blogg kom iofs från mig, och jag sitter inte i styrelsen. Det är öppet för alla medlemmar att bidra, men väl så viktigt är också den interna debatten, och den är full av energi! Styrelsen deltar förstås även där, och de åsikter som förmedlas på denna blogg är inte bara deras egna, utan speglar det idéarbete som är väl förankrat bland medlemmarna.

   Gilla

  3. Det du skriver är inte rätt, jag är ”gräsrot” utan särskilt uppdrag i partiet och jag har skrivit ett inlägg, och jag är inte den ende ”gräsroten” som har gjort det.

   Gilla

   1. kan du ge mig ett ex på någon som inte sitter i ledningen som fått något publicerat.

    Gilla

  4. Jag är inte MEDlem men jag tycker ändå att MED spritter av friskhet. Man kan inte ställa orimliga krav på ett så nystartat ”part”. Jag tycker ”En gräsrot” ska försöka höja blicken något över den multnande undervegetationen.
   Jag , själv ”gräsrot”, funderar starkt på att gå med i MED. Jag tycker man har fått ihop ett starkt lag borta från den rådande politiska vänskapskorruptionen.

   Gillad av 1 person

   1. tycker jag du ska göra. men låt mig tycka vad jag tycker och håll dig till ditt eget. det det är detta som är just den härskarteknik so du kommer att få uppleva när du blir medlem. Men du behöver säker någon som styr över ditt blomstrande liv – lycka till-

    Gilla

   2. Du får givetvis tycka vad du vill och du trivs säkert bäst i det gamla invanda. Jag ser emellertid framåt och hoppas att ett fräscht MED kan bryta den totala politiska (vänskaps)korruptionen och dribblandet där man ser makten som ett egenvärde.
    Sverige liknar alltmer DDR med den officiella lögnen och med ”berufsverbot” för oliktänkande.

    Tänk vad skönt att slippa en förändrad inriktning och lugnt fortsätta mot ett alltmer totalitärt samhälle, där man tryggt kan förlita sig på att den härskande politikerklassen är de, som anser sig stå över oss gräsrötter.
    Jag tycker mig förstå att du har de rätta kvalifikationerna för tillhöra den politiska eliten. Ha kan du väl kommit dit, har du alla möjligheter att misslyckas. Allt ska vara dig förlåtet!

    Gillad av 1 person

   3. Härligt att du tillåter mig tycka vad jag själv vill,det hedrar dig. Och lycka till med det ”friska” nya partiet, du kommer säkert att vakna upp en dag och jag lovar att även jag ska förlåta dig.

    Gilla

  5. Hej! Har du varit med och försökt starta politiskt parti nån gång? Vet du hur svårt det är? De flesta säger till oss att det är omöjligt, men vi lyssnar inte.

   Jag är otroligt glad och stolt över att denna blogg nu finns, överhuvudtaget. Inte för min skull (jag har en egen blogg), utan för partiets. Glad över att det finns några som vill och har tid att skriva, redigera texter, kommentera. Alla vi i partiet sliter oavlönat på vår fritid. Jag själv lämnade en arvoderad kommunpolitikerpost på halvtid för att hjälpa till med att bygga upp det här partiet, helt utan något sorts arvode förstås.

   När det gäller själva sidan: detta är en start, ett test, som vi kommer att utveckla efter hand. Syftet med den är den inte att vara ett allmänhetens chatforum som ska leva sitt eget liv, utan är mer att betrakta som en tidning. Vi värnar yttrandefrihet, men i den innefattas inte en allmän rättigheter att använda andras hemsidor som man vill. I partiets interna diskussionsforum har vi en livaktig debatt kring allt möjligt, men det är förstås bara öppet för medlemmar.

   Angående vilka som skriver: sidan ska de som är intresserade av MED kunna titta in på och få en bild av vad partiet står för. Under ”MED tycker” skriver partiets representanter återkommande, för att läsare ska kunna få en bild både av tänket i politiken och av vilka representanter vi har. Tyvärr har vi än så länge inte så många talespersoner, vilket är för att vi är ett litet parti. Men detta kommer förändras vartefter vi växer och utvecklas. Problemet är som sagt att vi är ett parti bestående av medlemmar med vanliga arbeten ute i samhället, familj, barn osv och som gör detta ideellt vid sidan av.

   Under DEBATT-flödet är det däremot friare, med plats för reflektioner och ideologiska inlägg, tillbakablickar osv. Där kan alla medlemmar skriva. Det ska dock fortfarande vara läsvärt, intressant och relevant för partiet. Under flödet NYHET tänker vi publicera saker som händer. Har du läst detta inlägg tex? https://medbloggen.se/2017/01/24/folderutdelning-i-norrkoping/

   Angående toppstyrning så ser jag inte varför dina gissningar/farhågor skulle vara mer sanna än vad våra egna medlemmar tycker. Kan bara beklaga att du tycker som du gör. Men det är faktiskt våra medlemmar som bestämmer vad som händer med partiet, hur det styrs och denna bloggs öde. Vi medlemmar tror på det här i alla fall, så vi tänker fortsätta med det och kämpa för förändring av Sverige.

   /Josefin Utas

   Gillad av 2 personer

   1. Nej där har du fel,era medlemmar bestämmer inte vad som ska stå i bloggen. Läs din egen text än en gång. Så inser du,och gör du inte det är jag den första att beklaga.

    Gilla

   2. Vi är en medlemsstyrd organisation med interndemokrati. Anser medlemmarna att bloggen ett dåligt initiativ så kommer den tas bort. Omsätter inte ledningen medlemmarnas vilja röstas den bort. Hittills har medlemmarna hejat på och gett feedback för att sidan ska bli så bra som möjligt. Precis som det ska vara när man arbetar ihop mot samma mål.

    /Josefin

    Gilla

   3. Josefin, du har fullständigt rätt. Det måste var ett h:e-vetes jobb att starta ett nytt parti. Jag beundrar er!
    Men MED behövs! Jag hoppas ni kan växa er starka, för MED är ett starkt alternativ. Jag hade annars tänkt rösta på SD men det är väl egentligen inte min politiska hemvist. Jag hoppas MED blir ett alternativ.
    Varför SD? Något måste hända i Sverige! SD har hittills haft mest rätt. Plötsligt har deras rasistiska, främlingsfientliga, fascistiska och nazistiska förslag blivit högsta mode.
    Sverige börjar alltmer likna DDR eller varför inte Sovjetunionen och ett fascistisk land, vars namn jag inte vågar nämna. AFA har sin motsvarighet i de ”skyddsavdelningar” som terroriserade åsiktsmotståndare. Angiveriet är väl utvecklat i det bidragsunderstödda Expo.

    Ett viktigt skäl till att jag tänker lägga min röst på SD om inte MED ser ut att klara riksdagsspärren, är det skandalösa sätt, på vilket SD har behandlats. Det hör inte hemma i en fungerande demokrati. Kom med sakargument i stället för att brunsmeta. Den är ingen fungerande demokrati när politikerfrälset offrar landets väl och ve för att motarbeta ett visst parti.
    Jag kommer att få mycket svårt att återvända till något av sjuklöverns partier. De har alla svikit sitt ansvar.

    Man må kalla mig rasist och främlingsfientlig men faktum är att min hustru är arab, före detta muslim och kommer från MENA. Hon är inte flykting och vårt äktenskap är förbjudet i hennes hemland, då jag icke är muslim. Vi gifte oss på en svensk ambassad. (Det är bra med en fru som talar arabiska, även klassisk. Man får höra mycket.) Mitt närmaste umgänge är araber. Dessa undrar emellertid vad vi i Sverige sysslar med. De har stor praktisk erfarenhet av det muslimska förtrycket och de är inte oförstående till att jag funderar på SD.

    Jag har också med stor sorg lämnat Svenska Kyrkan. Jag kallar mig kristen i och med att jag omfattar den kristna etiken även om jag kanske inte tror på en högre makt. Men jag vet inte, helt enkelt.

    Jag tror inte på en allmännelig politiskt korrekt kyrka. Kristendomen är den enda av de abrahamitiska religionerna, vars urkund, NT, skiljer på religion och politik. ”Mitt rike är inte av denna världen.” ”Giv åt kejsaren vad kejsaren tillhör och åt Gud vad Gud tillhör” (med ev. missbruk av citattecken).

    Vad jag kan se, har MED hittills lyckats samla personer med något mellan öronen. De etablerade politikerna verkar enbart vara bra på taktik för att få makt och en hägrande riksdags- eller statsrådspension med åtföljande konsultande genom att utnyttja vänskapskorruption. Förefaller vara lukrativt. Inte fan behöver de stå till svars för att ha kört landet i botten.

    Jag hoppas få tid att skriva inte ”Hänt på bygden” utan ”Hänt bland de ”som flytt för sina liv”” Det är lika skakande som Lars Åbergs bok ”Framtidsstaden”. Jag känner igen det mesta av vad han beskriver.
    En kommentar från mina arabiska vänner: ”Ni svenskar är grundlurade!”

    Gilla

  6. Själv har jag fått 6 debattinlägg publicerade på MED-bloggen och är vanlig medlem utan något som helst uppdrag. Och naturligtvis utan någon som helst förväntan om att tjäna pengar på mitt engagemang. Det finns ingen som helst grund för din ”insikt”.

   Gilla

 2. Mycket bra skrivet. Håller helt med. Upplever också att Annie Lööf som medias nya gunstling slipper alla besvärliga frågor.

  Gilla

 3. Som David Linden kommenterar USA-valet:
  ”Vad politiker kan lära sig av detta är att man ska prata med – och inte till – valmanskåren”
  http://www.smt.se/article/oversitteri-spelar-roll/

  Prata MED valmanskåren.

  Kanske vore nåt, istället för att tala till väljarkåren från lyxlivet i Davos?
  http://www.expressen.se/nyheter/maktelitens-lyxliv-som-vacker-kritik/
  http://anybodys-place.blogspot.se/2017/01/flyktingsimulator-en-lysande-affarside.html?m=1

  Gilla

 4. > ”Gräsrot”

  ”Tacka för tipset och det bevisar just härskar tekniken.”

  Vad skönt. Då är det vi gräsrötter som härskar. Ser du det komiska i kopplingen? Gräsrot, släpp nu detta, du är på fel spår.

  Gilla

 5. Den här pingpongduellen mellan ”en gräsrot” och många som försöker framföra motargument känns alltmer tröttsam. I dagsläget har jag som vanlig medlem fått in tre debattinlägg på MED-bloggen, och jag har ingen som helst förtroendepost eller uppdrag i partiet. Och naturligtvis inga förhoppningar om något arvode. Vad är egentligen ”en gräsrots” syfte med obestyrkta anklagelser mot ett försök att skapa ett nytt parti, handlar det om destabilisering och ifrågasättande av alla institutioner? Och varför vill inte ”en gräsrot” skriva i eget namn, det är inget skamligt att kritisera och bli bemött när man gör det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s