Sverige har en miljömedveten befolkning som anser att det är viktigt att vi arbetar med att göra samhället mer hållbart. Tyvärr har den politiska debatten kring miljö-och klimatfrågor de senaste åren kommit att präglas av en dogmatisk hållning i enskilda frågor istället för fokus på framdriften sett ur ett helhetsperspektiv. Ett typexempel är kärnkraften.

Debatten har handlat om för eller emot kärnkraft som energislag. Kärnkraftskramare och kärnkraftsmotståndare står på varsin sida och slår varandra i huvudet. Vi i Medborgerlig Samling anser att debatten behöver fler nyanser.

För oss är det självklart att energiproduktionen behöver göras mer hållbar och att klimatpåverkan behöver minska. Det finns dock inga universallösningar för detta. Och vi menar att ställningstaganden behöver göras behöver utifrån en helhetssyn där alla faktorer räknas in. Om forskning kan leda till ny teknik som kan konkurrera med befintliga tekniker för energiutvinning gällande miljövänlighet, säkerhet och lönsamhet, så är vi positiva till det. Det gäller självklart även kärnkraft.

Dagens kärnkraft är ingen billig energikälla när den ska bära sina egna säkerhetskostnader, vilket den naturligtvis borde. Ingen lösning finns heller på problemet med hur avfallet ska hanteras på ett bra sätt. Samtidigt är kärnkraften vi har bra för att kunna minska koldioxidutsläppen och säkra nationell självförsörjning på el, inte minst för den viktiga industri som finns i Sverige.

Medborgerlig Samling anser inte att det är ansvarsfullt att avveckla existerande och fullt fungerande kärnkraftsreaktorer utan att det finns hållbara alternativ som kan ersätta dem. I nuläget kan Sverige inte snabbavveckla kärnkraften utan att gå bakåt vad det gäller omställningen till ett fossilfritt samhälle. En snabbavveckling är bara rationell om man inte tror på klimatförändringar.

Däremot anser vi att Sverige inte ska bygga nya reaktorer av typen generation III eller generation III+, det vill säga kärnkraft av den typ som används idag eller som är under uppbyggnad på andra ställen i världen.

Vi välkomnar aktiv forskning kring ny sorts kärnkraft som går under namnet ”fjärde generationens kärnkraft”, med målet att skapa en säker och billig kärnkraft utan de risker och problem som förknippas med de reaktorer som finns idag.

Generation IV-reaktorer handlar inte om förfining av existerande reaktortekniker, som generation III+, utan är ett övergripande namn för en stor mängd tekniker som alla skiljer sig från dagens reaktorer. Kärnkraft av så kallad Generation IV har möjlighet att både bli mycket säkrare, billigare och kan även komma att använda upp vårt gamla uttjänta kärnavfall.

Hållbarhetsfrågan i Sverige måste drivas framåt på ett rationellt och förnuftigt sätt, utan skygglappar och känsloargument. Det som befolkningen förväntar sig från politiker är att de bedriver en ansvarsfull politik som tar hänsyn till helheten. Sådan politik ämnar Medborgerlig Samling att driva.

christofferlerno-1
Christoffer Lernö,

Miljö- och energipolitisk talesperson, Medborgerlig Samling

2 reaktioner till “Sverige behöver en sansad kärnkraftspolitik

 1. Där tappade jag intresset för MS. Miljö är lika med klimat, sen finns inte mycket mer. Samma alarmism som övriga partier, samma miljarder so berikar särintressen utan att göra ett dyft miljönytta.
  Sen kommer de vanliga felaktigheterna runt kärnkraft.

  Gilla

  1. Du lägger ord i min mun. Ingenstans gör jag likhetstecken mellan miljö och klimat. Däremot är det en väldigt viktig aspekt när det gäller kärnkraftsfrågan. Mycket av den planerade strategin för att minska kol/olja går just ut på att vi idag har en mycket ren elmix i Sverige – något som till stor del är tack vare just kärnkraften. Samtidigt vill ex. miljöpartiet både bli av med våra reaktorer och samtidigt minska vår användning av fossila bränslen – den ekvationen går inte riktigt ihop.

   Har du några speciella felaktiga påståenden jag framför så får du gärna påpeka dessa.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s