Skyll inte på väljarna

Resultatet av det amerikanska presidentvalet har skakat om det politiska etablissemanget i dess grundläggande fundament, inte enbart i USA utan även i vår del av världen. Sådant som tagits för självklart är inte längre hugget i sten. Ytterst få hade för några år sedan vågat påstå att en fastighetsmiljardär utan tidigare politisk erfarenhet hade den ringaste chans att väljas till den fria världens ledare. Frågan många ställer sig är hur vi kunde hamna här. Vad har hänt med vår värld?

”Experter” av diverse slag och från olika håll inom det politiska etablissemanget har redan framfört en mängd olika teorier och förklaringsmodeller till varför vi är där vi är. En av alla dessa förklaringsmodeller som jag lyckats fånga upp är att det är väljarna som genom sin okunskap röstat fel. Åtgärden som föreskrivs för att lösa detta är bland annat bättre utbildning, kombinerat med andra åtgärder som syftar till att informera väljarna om hur bra de egentligen har det och hur dumt det blir då de ”röstar fel”.

Sällan har jag skådat sämre ursäkter för dåliga valresultat än dessa! Tankegångar likt dessa är inte bara förenklade och kortsiktiga. De avslöjar även en djup misstro och brist på respekt för väljarkåren. För att inte tala om ett missförstånd av vad det egentligen innebär att vara folkvald! Anledningen till att politiska hörnstenar nu rubbas i länder som USA, Frankrike, Storbritannien, Polen och måhända även Sverige är inte att väljarna röstar fel. Felet ligger hos de redan valda politikerna, som enligt väljarkåren har misslyckats med sina uppdrag.

Jag som politiker får aldrig glömma att det är väljarna som gett mig mitt mandat. Det är på deras tillit och förtroende jag kan agera. Det är aldrig rätt väg eller lönsamt att skylla på väljarna för ett personligt dåligt valresultat. Misslyckandet ligger hos de ”experter” vilka finns i det politiska etablissemanget allt fler misstror.

simon-sjogren-3x4

 

Simon Sjögren

Partistyrelseledamot Medborgerlig Samling
Studerande Politices kandidat

2 reaktioner till “Skyll inte på väljarna

 1. (Hade problem med wordpress-inloggning. Beklagar om det blir dubbelt.)

  Brexit? Det bästa som hänt på minst ett decennium! Äntligen någon som säger emot ”sovjet 2.0”.

  Trump? Utmärkt! Clinton hade varit katastrofalt.

  Gilla

 2. https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jan/08/blaming-fake-news-not-the-answer-democracy-crisis

  Their fake news narrative is itself fake: it’s a shallow explanation of a complex, systemic problem, the very existence of which they still refuse to acknowledge. The ease with which mainstream institutions, from ruling parties to thinktanks to the media, have converged upon “fake news” as their preferred lens on the unfolding crisis says a lot about the impermeability of their world view.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s